Tűzoltónap Tiszaújvárosban

2019. április 27. 16:00

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja és a Tiszaújvárosi Tűzoltóság megalakulásának 60. évfordulója alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 27-én.

A szombati ünnepségen Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte az állománygyűlés vendégeit a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár Derkovits Művelődési Központban. Beszédében a hagyományok őrzésének és életben tartásának fontosságát hangsúlyozta. A tűzoltóságot egy olyan szerteágazó feladatkörrel rendelkező, jól felkészült, összetartó és mindenképp megbecsülendő szervezeti elemként jellemezte, melynek tagjaira mindig is számíthattak és továbbra is számíthatnak a bajbajutottak. Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke köszönetet mondott a tűzoltóknak, akik nap mint nap önzetlenül segítenek, ha szükség van rájuk, és amennyiben a helyzet megköveteli, az esküjükben foglaltak szerint cselekszenek. Németh Viktor tűzoltó őrnagy, a Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka a Tiszaújvárosi Tűzoltóság történetét ismertette meg a jelenlévőkkel, szemléltetve a hatvan év alatt végbement szervezeti és technikai változásokat. A parancsnok végezetül a tiszaújvárosi tűzoltók tavalyi munkáját és a parancsnokság eredményeit foglalta össze. Bráz György, Tiszaújváros polgármestere a Tiszaújvárosi Tűzoltóság kezdeteit idézte fel és elismerően szólt mindazokról, akik ezt a hivatást választották. Gratulált az eddigi eredményekhez, az idők során végbement szervezeti változásokhoz és fejlesztésekhez, hiszen ezek a tűzoltók elhivatottságával és szakértelmével együttesen szavatolják a lakosság biztonságát.

A rendezvény keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség csapatzászlót, adományozott a Szomolya Önkéntes Tűzoltó Egyesület részére, amelyen Gulácsi Lajos nyugállományú tűzoltó alezredes, a szövetség elnöke helyezett el díszszalagot. Az állománygyűlésen többen is elismerésben részesültek.

A városi dísztónál egész napos családi programok színesítették az évfordulóval egybekötött Szent Flórián napi megemlékezést, míg a megye legerősebb tűzoltói egymással mérték össze erejüket. A háromfős csapatoknak egy nyolc elemből álló pályát kellett teljesíteniük, ahol tömlőcipelés és felhúzás, egy gumiabroncs kalapáccsal történő odébb mozgatása, szlalomozás, vízzel történő célba lövés, sérültmentés, tömlőszerelés és kalapálás várta a versenyzőket.

Az elismerésben részesítettek névsora itt tekinthető meg.

A legerősebb tűzoltók versenyén született eredmények itt tekinthetőek meg.

Fotó: Dojcsák Dávid c. tű. szds.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap