Területi Tűzmegelőzési Bizottság

Bemutatkozás

A Belügyminisztérium által meghatározott kiemelt ágazati célkitűzés a lakosság biztonságának növelése érdekében a lakástüzek és szén-monoxid mérgezések megelőzését célzó tájékoztatási tevékenység fokozásával a lakosság megelőző és öngondoskodó képességének további erősítése. Ezt a kiemelt célt, valamint a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iránymutatását alapul véve a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt feladatának tekinti a szervezetről és a hivatásról kialakult társadalmi elismertség megtartását, további erősítését, a tűzmegelőzési célú tájékoztatási, oktatási, nevelési és felvilágosítási tevékenység végzését.

Annak érdekében, hogy vármegyénk lakói minél szélesebb körben megismerjék a tűzmegelőzés, tűzoltás, személy- és vagyontárgymentés, menekülés alapvető ismereteit és az azokhoz kapcsolódó viselkedési, magatartási szabályokat, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Területi Tűzmegelőzési Bizottság online tájékoztatásokat tart rendszeresen, illetve igazgatóságunk honlapján közzétesszük azokat az aktuális információkat, melyek az év egy-egy időszakának veszélyeire hívják fel a lakosság figyelmét.

A katasztrófavédelmi kirendeltségeken keresztül folyamatosan ápoljuk a kapcsolatokat a helyi és regionális média képviselőivel a széles körű tűzmegelőzési, szén-monoxid mérgezés megelőzési megjelenések biztosítása érdekében.

A tűzvédelemmel kapcsolatban a társhatóságok és egyéb szervezetek (erdészet, nemzeti parkok, természetvédelem, építési hatóság, agrárkamara) részére rendszeresen tájékoztatást nyújtunk aktuális témákban.

A fűtési szezon kezdetén, a szén-monoxid mérgezések és a kéménytüzek megelőzése érdekében a kéményseprő-ipari szervvel együttműködve jelennek meg tájékoztató anyagaink a megelőzés fontosságát hangsúlyozva.

Több lakóközösségnek tartunk tájékoztatást (nyomtatott és digitális formában), amelyen a tűzmegelőzés legfontosabb szabályairól, a követendő magatartási formákról és a biztonsági kockázatokról szerezhetnek friss információkat az állampolgárok.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap