Szent Flórián napi ünnep Ózdon

2015. május 01. 19:57

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a már hagyománnyá vált Szent Flórián napi ünnepségét idén az ózdi Ifjúsági Parkban tartotta.

A nagyszabású május 01-i rendezvény, melynek keretén belül az ózdi tűzoltóság 130 éves fennállásának évfordulóját is ünnepelte az Igazgatóság, horgász- és főzőversennyel kezdődött, majd azok, akik az aktívabb kikapcsolódást választották, labdarúgásban és a legerősebb tűzoltók versenyén mérhették össze ügyességüket és erejüket.

A délelőtt folyamán ünnepi állománygyűlésre is sor került az Ózdi Művelődési Intézmények Olvasójában, ahol Szunyog Zoltán tűzoltó alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese köszöntötte az állományt és a meghívott vendégeket, majd Szent Flórián életútját és legendás cselekedetét idézte fel. Az alezredes rámutatott arra, hogy a tűzoltók veszélyes, embert próbáló munkájáról nem csak Szent Flórián napján kell beszélnünk, hanem az év többi napján is, amikor kollégáink szótlanul teszik a dolgukat. Végül Szent Flórián eszmeiségének ápolásához, a társadalom által megfogalmazott elvárások teljesítéséhez, a bajbajutottak gyors és szakszerű megsegítéséhez kívánt további elkötelezettséget, kitartást és jó egészséget.

Szent-Királyi László tűzoltó alezredes, a Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője az Ózdi Tűzoltóság elmúlt százharminc éves történetének fontosabb eseményeit foglalta össze, egyben felidézte saját tapasztalatait és köszönetet mondott kollégái áldozatos munkájáért.

Riz Gábor, országgyűlési képviselő Szent Flórián napi köszöntőjét Janiczak Dávid, Ózd polgármesterének beszéde követte, melyben a hivatásos tűzoltók beavatkozásai során jelentkező nehézségekre mutatott rá, valamint arra, hogy mindennapi hőseink hittel, büszkén, eltökélten sietnek honfitársaik életének védelmére, akár a saját életüket is kockáztatva. A város vezetője ehhez az áldozatkész szolgálathoz kívánt erőt, egészséget, hivatástudatot és kitartást.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke a Szent Flórián által képviselt értékeket, a bátorságot és bajtársiasságot a hivatásos tűzoltóság két alappilléreként jellemezte, valamit az összetartásra, annak fontosságára mutatott rá, melyet a tűzoltók az állampolgárok irányába közvetítenek.

A rendezvény keretén belül a megyei közgyűlés elnöke és Szemerey Lóránd Győző, a Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft. ügyvezető igazgatója védőruházatot adott át a Bükk Mentőcsoport részére.

A délutáni programokat katasztrófavédelmi, rendőrségi és mentős szakmai bemutatók színesítették, valamint a területi tűzmegelőzési bizottság információs, illetve a rendőrség kiállító sátra várta az érdeklődőket.

A Tűzoltónap alkalmából elismerésben részesültek névsora itt tekinthető meg. 

A Tűzoltónap keretén belül meghirdetett versenyek eredményei itt tekinthetők meg.

 

Szöveg és fotó: Dojcsák Dávid tű. szds.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap