Ketten sérültek meg és négyen vesztették életüket lakástűzben

2024. április 10. 13:31

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2024 első negyedévében a tavalyi évhez képest 35-tel többször volt szükség a hivatásos tűzoltókra lakóépületet érintő tűz miatt. Március végéig összesen 181-szer riasztották az egységeket ilyen jellegű tűzesethez.

A lakástüzek következtében jóval kevesebben sérültek meg mint tavaly, azonban ugyanannyian, összesen négyen vesztették életüket.  

A leghosszabb ideig tartó beavatkozásra március elején, egy tragikus kimenetelű tűzesetnél volt szükség Halmajon, ahol egy családi ház egyik szobája és a tetőszerkezete égett. 

A 181 tűzzel érintett épület közül csupán 1-ben volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni.

Az ingatlanokat érintő tűzesetek a legtöbbször, 50 esetben az elektromos árammal voltak összefüggésben, emellett a leggyakrabban a nyílt láng, valamint a hőtermelő berendezések használatából adódóan keletkezett tűz.

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére. 

Március végéig a katasztrófavédelem 5 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására. 1 helyszínen szándékos tűzokozás gyanúja is felmerült. 11 épület oltásakor gázpalackok is nehezítették a tűzoltók munkáját.

Az első negyedévben 29, csaknem háromszor annyi bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez szén-monoxid miatt, mint tavaly.

Jellemzően olyan lakásokba kérték a tűzoltók segítségét, ahol szén-monoxid-érzékelő figyelmeztetett a bajra.

A legtöbbször a konyhában és a fürdőszobában jeleztek az érzékelők a megemelkedett szén-monoxid-szint miatt. Azokban az ingatlanokban, ahol használták az életmentő eszközt, nem történt sérülés, vagy haláleset. A mérgező gáz miatt ketten sérültek meg egy olyan családi házban, ahol nem volt szén-monoxid-érzékelő.

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha a zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás.  Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni. 

A balesetek megelőzése érdekében célszerű minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap