Kevesebb lakástűz, de több sérült és áldozat

2024. január 12. 12:44

6396 riasztás, ebből több mint kétezer a vármegyeszékhelyen, csaknem háromezer műszaki mentés, huszonöt elhunyt és 348 sérült ember – összegzés a tavalyi évről.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2023-ban 6396 riasztást kaptak a tűzoltók, ebből 2060-at Miskolcon. A beavatkozást igénylő esetek közül magasabb volt a műszaki mentések száma, ilyen típusú munkára 2962 alaklommal, míg tűzoltásra 1762-szor volt szükség. A leghosszabb beavatkozás 29 órán át tartott: júniusban, Hejőpapi határában egy hulladéklerakóban keletkezett tűz. A káreset felszámolásában a tiszaújvárosi, a miskolci, a mezőcsáti és a mezőkövesdi tűzoltók is részt vettek.

Az előző évhez képest a lakástüzek száma 18 százalékkal csökkent. 581 esetben csaptak fel a lángok lakóingatlanokban, azonban eggyel több, összesen nyolc ember vesztette életét lakástűz miatt, valamint 43-an sérültek meg. Tűz következtében további két ember közúton vesztette életét és nyolcan sérültek meg egyéb helyszínen. 

A lakástüzek eloltásához 976 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók munkáját 39 alkalommal nehezítette, hogy gázpalack is volt az égő épületben. A tűz pontos keletkezési körülményeinek tisztázása érdekében 30 lakástűz után indult tűzvizsgálat, az eljárás megindításának oka az esetek harmadában bűncselekmény gyanúja volt. A tűzvizsgálat 11 esetben nyílt láng használatát állapította meg a tűz keletkezésének okaként. 

A kéménytüzek száma némiképp csökkent az előző évhez képest: 104-szer riasztották a tűzoltókat, ebből 85 alkalommal volt szükség tűzoltói beavatkozásra.

855 esetben szabad területen keletkezett tűz, a száraz növényzetet érintő tüzek szinte minden esetben emberi mulasztásra vezethetők vissza. 

Műszaki mentéshez 2962 alkalommal vonultak a tűzoltók, legtöbbször fakidőlésekhez (904 esetben), illetve közúti balesetekhez (585 esetben). Műszaki mentést igénylő káreseteknél tizenöten haltak meg és 297-en sérültek meg az év folyamán. 

Szén-monoxid miatt 51-szer riasztották a tűzoltókat, másfélszer többször, mint 2022-ben. Az érintett ingatlanok közül 47-ben használtak szén-monoxid-érzékelőt, ennek is köszönhető, hogy halálos áldozatot nem követelt a mérgező gáz. Sérülést, valamilyen mértékű mérgezést két eset során összesen heten szenvedtek, egyik otthonban sem működött érzékelő.

Kedvező tendencia, hogy egyre több otthonban használnak szén-monoxid-érzékelőt, ezzel megelőzhetők a tragédiák. Szén-monoxid akkor keletkezik, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. A füstérzékelők alkalmazása azonban még kevésbé elterjedt, holott a berendezés már a tűz kezdeti fázisában jelez, így megelőzhetők a nagyobb tüzek és elkerülhetők a sérülések, halálesetek.

Bár a szándékosan megtévesztő jelzések száma csökkent, 2023-ban még mindig 95 esetben, vagyis átlagosan minden negyedik napon érkezett egy segélyhívás, amikor a bejelentő szándékosan félrevezette a tűzoltókat. Ennek veszélye, hogy valós segítségkérés esetén vagy később, vagy távolabbról érkezik a segítség. A 112-es segélykérő központba érkező, titkosított számokról indított hívások is azonosíthatók: a készülék helye meghatározható, a beszélgetéseket minden esetben rögzítik, így a hívást indító visszakereshető és felelősségre vonható.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap