Tavaly 7 ember halt meg lakástűzben

2023. január 09. 20:40

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2022-ben összesen 705 lakástűz keletkezett, 59-el több, mint 2021-ben, ami 9 százalékos emelkedést jelent.

A lakástüzekben 7 ember vesztette életét, ez 1-el kevesebb, mint az előző évben. 32 ember sérült meg, 4-el kevesebb, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 964 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 476 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás kilenc és fél órán át tartott: júliusban egy hetvenöt négyzetméteres faszerkezetű tároló és a környezetében lévő száraz növényzet égett Sajószentpéter külterületén.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 22 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. 11 otthon viszont szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki, tíz százalékkal több, mint az előző évben.

36 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz, ez 16 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. 115 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, ami 7 százalékos növekedés a korábbi év kéménytüzeihez képest. 38 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást.

A 705 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat. 2022-ben 34-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez 1-el több, mint egy évvel korábban. Kollégáink azt tapasztalták, hogy az érintett ingatlanok közül 30-ban használtak szén-monoxid-érzékelőt, amelyek nagyban hozzájárultak a sérülések elkerüléséhez.

Az érzékelők terjedésének köszönhetően 80 százalékkal csökkent a mérgezések száma, összesen 4 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az év során senki sem vesztette életét a mérgező gáz miatt.

A szén-monoxid nem csak a gázüzemű fűtőeszközök esetében jelenthet problémát, hanem minden olyan fűtőberendezés esetében, amely az épület belső helyiségeiből használja fel az égéshez szükséges oxigént. Ezek a nyílt égésterű fűtőberendezések.

Ez a színtelen, szagtalan, mérgező gáz a tökéletlen égés, a rossz állapotú, vagy rosszul kivitelezett kémény, illetve a karbantartatlan, vagy meghibásodott fűtőberendezés használata során halmozódhat fel a lakótérben. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap