Kilenc hónap alatt 364 lakástűz – 15 sérült és 3 halott

2022. október 07. 13:09

Idén szeptember végéig 364 lakóépületet érintő tűz miatt avatkoztak be a hivatásos tűzoltók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A lakástüzek következtében 15 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett, 3 lakón pedig már nem lehetett segíteni. Leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be.

A tűzoltók az égő épületekből 7 embert mentettek ki. 76 alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre, vagy dohányzásra vezethető vissza.

A legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket. Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

Hibás, vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Szeptember végéig 17 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltókat a megyében. 14 otthonban szén-monoxid-érzékelő jelezte a mérgező gáz jelenlétét, míg egy olyan lakásban, ahol nem volt érzékelő, 3 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést. Halálos kimenetelű eseménynél eddig nem kellett beavatkozni a hivatásos egységeknek. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap