Hétszázmillió forint jut az önkéntesek támogatására

A központi költségvetésben az elmúlt évekhez hasonlóan idén is hétszázmillió forint áll rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. Ebből az összegből hatszázmillió forint az önkéntes tűzoltó egyesületek, százmillió pedig a mentőszervezetek fejlesztésére fordítható. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Tűzoltó Szövetség közreműködésével közösen pályázatot írt ki, a hivatásos tűzoltósággal együttműködési megállapodással rendelkező tűzoltó egyesületeknek május 25-ig kell eljuttatniuk pályázati anyagukat az illetékes tűzoltóságra.

A pályázati lehetőség évről évre biztosítja az egyesületek kiszámítható fejlődését, jelentős szerepet játszik abban, hogy folyamatosan erősödni tud az együttműködés a hivatásos és
az önkéntes szervezetek között. A tűzoltó egyesületek 2022-ben csaknem 9 ezer 100 eseménynél támogatták a katasztrófavédelmi szervek munkáját.

Pályázni hagyományosan tűzoltási, műszaki mentési, ifjúságnevelési és hagyományőrzési tevékenységhez kapcsolódó működési és felhalmozási költségek finanszírozására, műszaki, technikai és informatikai fejlesztésre, valamint az önkéntesek oktatásának támogatására lehet. Támogatás nyerhető a többi között alkalmassági vizsgálatok költségeire, szertárépítésre és felújításra, EDR-rádiókra, védő- és technikai eszközökre éppúgy, mint tűzoltótechnika-kezelői vizsgára, gépjármű és technikai eszköz felújításra, vagy ifjúságneveléshez kapcsolódó kiadásokra. Az idei pályázaton is kérhető támogatás olyan tűzoltó védő- és technikai eszközökre, szívó- és nyomóoldali szakfelszerelésekre, kéziszerszámokra és egyéb felszerelésekre, amelyek egyébként nem szerepelnek a központi beszerzési körben, emellett továbbra is pályázhatnak az egyesületek utánfutó beszerzésére is.

A pályázat kiegészült a gépjárműadó elszámolásának lehetőségével, pályázhatóvá váltak
a különböző felülvizsgálatokhoz kapcsolódó kiszállási díjak, és az egyesületek által megrendelt eszközök kiszállítási díja is. Az idei évtől a pályázható tételek között szerepel
a vagyonbiztosítás, a szertárkarbantartáshoz kapcsolódó költségek, a tűzoltó-védőruha tisztításának költsége, valamint a hagyományőrző tevékenység körében a kocsifecskendő-felújítás és a csapatzászló-beszerzés, illetve -felújítás is.

Pályázni lehet természetbeni (BM OKF által beszerzett tűzoltó szakfelszerelések; EDR rádiók) és pénzbeli (működési költség; tűzoltóvédő- és technikai eszköz beszerzése; egyéb eszköz beszerzése; gépjármű és tűzoltótechnikai eszköz felújítása, javítása; szertárépítés, -felújítás) támogatásra. Egy egyesület csak egy pályázatot nyújthat be, az elnyerhető összeg kategóriánként eltérő.

A katasztrófavédelmi szervek az idei évben is kiemelt figyelmet fordítanak a pályázó szervezetek képviseleti jogosultságainak vizsgálatára, így a pályázatok beadása előtt különösen fontos ellenőrizni a vezető tisztségviselők bírósági nyilvántartás szerinti megbízási időtartamát, és szükség esetén megtenni a megfelelő intézkedéseket azok rendezésére. 

A pályázati dokumentációkat az önkéntes tűzoltó egyesületeknek 2023. május 25-ig kell eljuttatniuk ahhoz a hivatásos tűzoltósághoz, amellyel az egyesületnek együttműködési megállapodása van. A beérkezett pályázatok elbírálása legkésőbb 2023. július 21-ig megtörténik.

Pályázati_kiírás (2023.04.25.)

1_melléklet (2023.04.25.)

2_melléklet (2023.04.25.)

3_melléklet (2023.04.25.)

4_melléklet (2023.04.25.)

5a_melléklet (2023.04.25.)

5b_melléklet (2023.04.25.)

6_melléklet (2023.04.25.)

7_melléklet (2023.04.25.)

8_melléklet (2023.04.25.)

9_melléklet (2023.04.25.)

10_melléklet (2023.04.25.)

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap