Tűzoltó és Rendőr Nap Kovácsvágáson

2016. május 07. 19:03

Idén is közösen rendezte meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a Tűzoltó és Rendőr Napot. A Szent Flórián napi ünnepségre ezúttal Kovácsvágáson került sor május 07-én.

A rendezvény felvonulással vette kezdetét, majd Sándor Endre, a település polgármestere köszöntötte a vendégeket a Hét vezér téren. Beszédében az egykori Kovácsvágási Önkéntes Tűzoltó Testület emlékeit idézte fel, valamint köszönetet mondott a Kovácsvágási Polgárőr és Tűzoltó Egyesület tagjainak, akik munkájukkal hozzájárulnak a település köz- és tűzbiztonságának javításához. Petercsák Antal, a Pálházai Önkéntes Tűzoltó Egyesület volt parancsnoka elismerően emlékezett vissza a szomszédos településen szolgáló bajtársaira, a közösen végrehajtott feladatokra és tűzoltó versenyekre, majd az önkénteseknek eredményes versenyzést, a rendvédelmi szerveknek pedig sikeres működést kívánt. A kopjafát, amelyet Bodnár Béla, a Kovácsvágási Önkéntes Tűzoltó Egyesület volt elnöke emlékére állított a település, Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke mutatta be, majd a koszorúzást követően ünnepi állománygyűlés vette kezdetét a falu központjában.

Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató, Szent Flórián emlékét elevenítette fel, egyben rámutatott a tűzoltói hivatás kihívásaira, valamint a mentő tűzvédelem fontosságára. Az igazgató folyamatos fejlődésről számolt be, melynek eredményeként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében immár öt katasztrófavédelmi őrs is hozzájárul az állampolgárok biztonságához, mindamellett, hogy a megújuló technikai eszközrendszer is növeli a beavatkozások hatékonyságát. Dr. Vereckei Csaba rendőr dandártábornok, megyei rendőr főkapitány Kovácsvágás vezetőségének és lakóinak egyaránt köszönetet mondott, hogy befogadták a rendőrség és a katasztrófavédelem közös rendezvényét, egyben arra az egységre és közös akaratra mutatott rá, amelyet az önkéntes és polgárőr szervezetek képviselnek, ugyanúgy, mintahogyan azt a hivatásos szervezetek teszik a lakosság védelmének érdekében. Dr. Kovács János, a Megyei Önkormányzati Hivatal főjegyzője a katasztrófavédelem és a rendőrség munkáját, elért eredményei méltatta, hiszen a lakosság azt látja, hogy a tűz- és közbiztonság egyaránt fejlődést mutat. Kovácsvágás polgármestere köszönetet mondott mindkét megyei rendvédelmi szerv vezetőjének, majd a település történetét ismertette a résztvevőkkel. Sándor Endre beszédében a hivatásos egységek magas szintű fizikai és pszichikai, valamint szakmai felkészültségét emelte ki, amelyek szolgálatuk során megfizethetetlen értéket képviselnek. Dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő a katasztrófavédelem és a rendőrség folyamatos, egyben nélkülözhetetlen együttműködésére mutatott rá, hiszen számos olyan esemény történt már a térségben, amely bizonyította a két szervezet egymásra utaltságát. Megköszönte a belügyi szervezetek helytállását, végül gratulált Kovácsvágás kimagasló teljesítményéhez. Az ünnepi állománygyűlés tűzoltó napi elismerések átadásával zárult.

Az elismerésben részesültek névsora itt tekinthető meg.

A rendezvényt a XXII. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkéntes és Létesítményi Tűzoltóverseny követte, amelyet Lipták Attila tűzoltó dandártábornok nyitott meg. A megyei katasztrófavédelmi igazgató örömét fejezte ki, hogy évről-évre egyre több női versenyző tűnik fel a mezőnyben, majd az önkéntesek támogatására és fejlesztésére fordítható források, pályázati lehetőségek bővüléséről számolt be a csapatoknak. Végezetül eredményes versenyzést kívánt mindenkinek a dandártábornok.

A verseny eredményei:

Osztott sugárszerelés ifjúsági lány kategória

I. helyezett: Tolcsva ÖTE II.

CTIF ifjúsági kategória

I. helyezett: Borsodbóta ÖTE

Osztott sugárszerelés ifjúsági fiú kategória

I. helyezett: Tolcsva ÖTE II.

II. helyezett: Borsodbóta ÖTE

III. helyezett: Tolcsva ÖTE III.

Osztott sugárszerelés női kategória

I. helyezett: Sátoraljaújhelyi DÖTE

Osztott sugárszerelés férfi kategória

I. helyezett: Sátoraljaújhelyi DÖTE

II. helyezett: Komlóska ÖTE

III. helyezett: Pálháza ÖTE

800-as kismotorfecskendő szerelés férfi kategória

I. helyezett: Komlóska ÖTE

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség különdíját és az országos polgári védelmi főfelügyelő által felajánlott díjat Kovácsvágás ÖTE csapata vehette át.

A tűzoltók főzésben is összemérték tudásukat a nap folyamán. A szoros küzdelemben az alábbi eredmények születtek:

I. helyezett: Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség „Bográcsmester” csapata

II. helyezett: Tiszaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség „Tűzmadarak” csapata

III. helyezett: Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség „Babnyugat” csapata

Gratulálunk az elismerésekhez és a helyezésekhez!

Fotó: Dojcsák Dávid c. tű. szds.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap