A 6. hét jelentősebb káresetei

2024. február 12. 12:01

Az elmúlt héten a vármegye tűzoltóit 224 alkalommal riasztották, amiből 117 tűzoltás volt.

Tűz keletkezett egy családi ház szobájában Monokon, a Bem József utcában február 05-én. A tűzesethez Szerencsről vonultak a hivatásos tűzoltók két gépjárműfecskendővel és egy vízszállítóval. Tűzoltás közben az egységek egy embert találtak a házban, akinek az életét már nem lehetett megmenteni. A tűzoltók egy felmelegedett háztartási gázpalackot kivittek és visszahűtöttek, továbbá megbontották a tetőszerkezetet. A tűz miatt az ingatlan lakhatatlanná vált, egy ember elhelyezésében az önkormányzat segített. A katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja eset körülményeit.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében tizennégyszer avatkoztak be a hivatásos tűzoltók szabadtéri tűz miatt február 06-án. A miskolci és a kazincbarcikai egységeknek már kora reggel Sajóbábony és Sajószentpéter határába kellett vonulniuk, mindkét helyen huszonöt hektáron égett le a száraz növényzet. Éjszaka Ózd határában volt szükség a tűzoltókra, ott tíz hektáron pusztítottak a lángok. A sajószentpéteri tűzben tíz darab nagyméretű hengerbála is megsemmisült, az események során nem történt sérülés.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a szabadtéri tüzek adták a legtöbb munkát a hivatásos tűzoltóknak február 07-én. Összesen harminckét helyen kellett beavatkozniuk, a tűzzel érintett területek nagysága ötven négyzetmétertől csaknem nyolcvan hektárig terjedt. Nagycsécsnél  körülbelül nyolc, Sajószentpéternél tíz, Parasznyánál ötven, míg Sajóbábonynál csaknem nyolcvan hektáron pusztítottak a lángok, az oltást nagyban nehezítette az erős szél. Sajóbábony határában a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása és segítsége mellett zajlott a tűzoltás, amelyben a miskolci, a szerencsi, a kazincbarcikai és a szendrői tűzoltók is részt vettek. Az események során nem történt sérülés.

Kigyulladt egy életvitelszerűen lakott hétvégi ház tetőszerkezete Miskolc külterületén, a Kis-ágazat dűlőn február 09-én. A tűz öt négyzetméteren rongálta meg a tetőt, a lángokat a miskolci hivatásos tűzoltók fojtották el. Az eset során senki sem sérült meg, azonban az ingatlan lakhatatlanná vált. A lakók elhelyezésében rokonok segítettek. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap