Az érzékelőnek köszönhetően senki sem sérült meg

2021. október 11.

Megszólalt a szén-monoxid-érzékelő hétfőn este egy családi házban Kazincbarcikán, a Tölgyfa utcában.

A kazincbarcikai hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók leállították a gázkazánt, szellőztetni kezdtek és elhagyták az épületet. Az egység rekonstruálta az esetet és gázkoncentráció mérést végzett, amely során megemelkedett szén-monoxid-szintet tapasztaltak a fűtőberendezés közelében. A szén-monoxid érzékelőnek köszönhetően nem történt sérülés.

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Idén már 14 ember halt meg emiatt. Évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásuk lakástűzhöz vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethet.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

Fotó: illusztráció