A 28. hét jelentősebb káresetei

2021. július 19. 14:51

Az elmúlt héten a megye tűzoltóit 180 alkalommal riasztották, amiből 63 műszaki mentés volt.

Tűz keletkezett egy menetrend szerinti autóbusz motorterében, Miskolc határában július 13-án. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói két gépjárműfecskendővel és egy vízszállító járművel vonultak a tűzesethez. Az egységek kiérkezése előtt az utasok elhagyták a tömegközlekedési eszközt. A tűzoltók rövid időn belül elfojtották a lángokat, az eset során senki sem sérült meg.

Tűz keletkezett egy negyedik emeleti lakás elektromos kapcsolószekrényében Miskolcon, a Bársony János utcában július 13-án. A lángokat a megyeszékhely hivatásos tűzoltói porral oltó készülékkel elfojtották, átvizsgálták az épületet és átszellőztették a füsttel telítődött helyiségeit. A munkálatok idejére hat lakó hagyta el a  társasházat, a veszély megszüntetése után mindannyian visszatérhettek az otthonukba. Az eset során nem történt érülés, a tűzzel érintett lakás lakható maradt.

Megrongálódott tetők és kidőlt fák adtak munkát a hivatásos tűzoltóknak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében július 15-én. Körömben, a Széchenyi és az Ady Endre utcában hat ingatlan tetőszerkezetét rongálta meg a reggeli vihar, emiatt huszonhét lakónak kellett ideiglenesen távozni az épületekből. A helyreállítást a helyi önkormányzat saját hatáskörében, tűzoltói biztosítás mellett kezdte meg. A délutáni órákban a munkálatokhoz csatlakoztak a tiszaújvárosi és a miskolci hivatásos, valamint a mezőcsáti önkéntes tűzoltók is. Az egységek segítettek a megrongálódott tetők helyreállításában, ideiglenes fedésében és a veszélyt jelentő épületrészek eltávolításában. Az összehangolt munkának köszönhetően öt házba már az esti órákban visszaköltözhettek a lakók. Az események során nem történt sérülés, egy ember elhelyezésében a rokonai segítettek. Kidőlt fák és lehasadt ágak eltávolítása miatt tizennégy helyszínen volt szükség tűzoltói beavatkozásra. Fájon, a Templom utcában villámcsapás miatt rongálódott meg egy családi ház kéménye. Az encsi hivatásos tűzoltók visszabontották a veszélyessé vált kéményt és helyreállították a környezetében megrongálódott tetőfedést.

Egy lakatlan családi ház gázcsonkja szivárgott Felsőzsolcán, a Sajó utcában július 15-én. Az eseményhez a miskolci hivatásos tűzoltókat és a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották. Az egységek biztosították a helyszínt, a veszély megszüntetéséig két közeli ingatlanból négy lakónak kellett távozni. Miután a gázszolgáltató szakemberei elhárították a hibát, az érintettek visszatérhettek az otthonukba. Az eset során nem történt sérülés.

Kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete Girincsen, a Rózsa Ferenc utcában július 18-án. A tüzet a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók két vízsugárral eloltották és átvizsgálták az épületet. Az eset során senki sem sérült meg, azonban az ingatlan lakhatatlanná vált.

Lakóházakat veszélyeztetett az áradó Baradla-patak, Jósvafőn július 18-án. A magas vízszint miatt homokzsákos védekezésre volt szükség az Ady Endre és a Dózsa György utcában. A helyi önkormányzat saját hatáskörében kezdte meg a munkálatokat, amelyekben az aggteleki, a bódvaszilasi és a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók is segítséget nyújtottak. A védekezés során, ötezer homokzsákkal, tizennyolc ingatlan biztonságáról gondoskodtak. Kitelepítésre, kimenekítésre nem volt szükség, az eset során nem történt sérülés.

Fotó: illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap