Szabadtéri tüzek a megyében

2021. június 29. 08:25

Tegnap kilenc helyszínen avatkoztak be a hivatásos tűzoltók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szabad területen keletkezett tűz miatt.

A tűzzel érintett területek nagysága egy négyzetmétertől két hektárig terjedt. Girincs határában háromszáz négyzetméteren égett a száraz növényzet. A tűz egy közeli árpatáblát veszélyeztetett, a lángokat a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók fékezték meg. Sárospatak külterületén, munkavégzés közben, teherautó szakított le egy magasfeszültségű vezetéket, amely mintegy háromszáz négyzetméteren okozott tüzet. A káresetet a sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltók számolták fel. Az események során nem történt sérülés.

Június 24-én 00:00 órától tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A tűzgyújtási tilalom ellenére a saját kertjében mindenki bográcsozhat vagy grillezhet, de a tüzet egyetlen pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni! Mindig készenlétben kell tartani néhány vödör vizet és olyan eszközöket, amelyekkel szükség esetén a tűz biztonságosan eloltható! 

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu,  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

Fotó: illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap