Tartalomjegyzék

A 26. hét jelentősebb káresetei

2020. június 29.

Az elmúlt héten a megye tűzoltóit 212 alkalommal riasztották, amiből 159 műszaki mentés volt.

Fának csapódott egy személygépkocsi Miskolcon, a Klapka György utcában június 22-én. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a balesetben érintett járművet, megszüntették a forgalmi akadályt és motoros láncfűrésszel eltávolították a veszélyessé vált fát.

Június 23-án két alkalommal is riasztották Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a tűzoltókat gépjármű tűz miatt. Az egyik eset délután, Mezőzombor külterületén történt, ahol egy kisteherautó lángjait oltották el a szerencsi hivatásos tűzoltók. Éjszaka, a miskolciak avatkoztak be Onga határában, ott egy személyautó gyulladt ki és égett teljes terjedelmében. Sérülés egyik helyszínen sem történt.

 

Személygépkocsira dőlt egy fa Vadna külterületén június 26-án. A műszaki mentést a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók végezték el. Az egység motoros láncfűrész segítségével eltávolította a fát az autóról, amelyben hárman rekedtek az ágak miatt. Az eset során nem történt sérülés.

 

Patakmederbe csúszott egy ember Miskolc-Lillafüreden. A bajbajutotthoz a miskolci hivatásos tűzoltók ereszkedtek le mentőkötéllel, majd a mentőkkel közösen, hordágyon felhozták a sérültet a körülbelül húsz méter mély mederből.

 

Melléképület égett Hidasnémetiben, a Határőr úton. A gönci hivatásos tűzoltók két vízsugárral oltották el a teljes terjedelmében lángoló, ötven négyzetméteres épületrész lángjait. A tűz a közeli lakóházra nem terjedt át, az eset során nem történt sérülés.

 

A megye teljes területén avatkoztak be a hivatásos tűzoltók a hirtelen jött vihar miatt június 26-án. Faágak hasadtak le tizenegy esetben, amelyek autóra vagy villanyvezetékre dőltek. Négy helyszínen került sor víz szivattyúzására Miskolcon. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Az encsi hivatásos tűzoltók Kázsmárkon a Petőfi utcába vonultak, ahol egy családi ház tetőhéjazatát a viharos szél leszakította, az épület lakhatatlanná vált. Személyi sérülés nem történt, viszont három személy rokonoknál került elhelyezésre.

 

Főként vízszivattyúzásokban és lehasadó faágak eltávolításánál vettek részt hivatásos tűzoltóink. Elsősorban a miskolci, mezőkövesdi és a sárospataki járásokat érintették a nagyobb esetszámok. A hivatásos egysége mellett Szomolya Önkéntes Tűzoltó egyesület hat esetben, míg Polgár Önkéntes Tűzoltó Egyesület három esetben avatkozott be.

 

Szombaton is számos helyszínre kértek segítséget a rendkívüli időjárási helyzet okozta károk felszámolása miatt a megye tűzoltóitól. 

 

Tizenkét eseménynél dolgoztak az egységek. Sályon, a Rozmaring utcában öt lakóházat érint az utcán végigfolyó esővíz, amely mellmagasságig telítette el az egyik épület pincéjét. Nemcsak a Rozmaring utcában, a Kisréten is áll a víz egy lakóház pincéjében. Kurityánban, a Kossuth Lajos úton a domboldalról folyik le a víz a házak felé, és az Iskola úton is egy ház udvarán és garázsában nagy mennyiségben áll a víz. Miskolc diósgyőri részén, a Gagarin utcában egy kidőlt fa ágait távolították el a tűzoltók motoros láncfűrésszel, míg az Almás utcában a hatvan centiméter magasan álló vizet kell majd kiszivattyúzni egy ház pincéjéből. Az egységek amint befejezték az egyik címen a beavatkozást, indulnak a következő helyszínre.

 

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy személyautó Miskolcon, a 3-as főút és az M30-as autópálya csomópontjában vasárnap délután. A helyszínre a megyeszékhely hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik egy vízsugárral eloltották a tüzet. Személyi sérülés nem történt.

 

Fotó: illusztráció