Ünnepi állománygyűlés a Tűzoltónap alkalmából

2018. május 03. 07:25

Koszorúzással egybekötött ünnepi állománygyűlést tartottak május másodikán Szent Flórián nap alkalmából a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A rendezvényen a katasztrófavédelem számos munkatársa és a testülettel együttműködő több szervezet képviselője vehetett át elismerést.

Az állománygyűlésen a szervezet vezetői és az elismerésben részesültek mellett a főigazgatóság főfelügyelői, szolgálatvezetői és főosztályvezetői is részt vettek. A Himnusz hangjai után  Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, tűzoltósági főosztályvezető ünnepi beszédét az elmúlt évi tűzoltóünnep szónokának vezérszavaival kezdte: „Ahol a fájdalom, ott a segítség!” Az ezredes beszélt arról, hogy Szent Flórián, a tűzoltók és a kéményseprők védőszentje, megtestesítette mindazokat az eszméket, a segítségnyújtás akaratát, a bátorságot, a hősiességet és a bajtársiasságot, amelyek nélkül ma is elképzelhetetlen ez a hivatás. A rohanó idő ellenére ezek a jellemvonások kiállták az idő próbáját és ma is jelen kell lenniük a cselekedetekben. Hiszen ezek azok a tulajdonságok, ami miatt a társadalom széleskörű megbecsülését tudhatják magukénak a tűzoltók, jelentette ki Fülep Zoltán.
 
Az ezredes beszélt a munkához szükséges családi háttér biztonságáról is, és megemlékezett azokról a hősökről, akik életüket áldozták a bajbajutottakért, mások biztonságát előbbre tartották a magukénál, hivatásból, becsületből. Az ezredes beszéde végén megköszönte a társszervek, hozzátartozók, a tűzoltó bajtársak munkáját, nyugodt szolgálatot, erőt, egészséget kívánt.
 
Ezt követően a Katasztrófavédelem Központi Zenekara kvintettjének két tételből álló előadását hallgathatták meg a résztvevők, majd dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, főigazgató adta át a tűzoltónapi elismeréseket.
 
Az ünnepség koszorúzással folytatódott a tűzoltóság hősi halottainak emlékhelyénél, a főigazgatóság épületének aulájában. Koszorút helyezett el a katasztrófavédelem vezetői állománya, dr. Góra Zoltán tű vezérőrnagy főigazgató és három helyettese, dr. Mógor Judit tűzoltó dandártábornok, Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok és Bartók Péter tűzoltó ezredes. Az országos tűzoltósági főfelügyelőség részéről dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, dr. Horváth Jenő tűzoltó ezredes és Fülep Zoltán tűzoltó ezredes adózott tisztelettel a kegyhelynél, a Magyar Tűzoltó Szövetséget pedig Kelemen Zsolt alelnök képviselte.  
 
Az ünnepség állófogadással zárult, ahol pohárköszöntőjében dr. Bérczi László gratulált a kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégáknak és hozzátette: ezen a napon elismerés illeti az önkormányzati, a létesítményi, az önkéntes tűzoltóságok, valamint az együttműködő szervezetek munkatársait is. A tábornok szavai szerint a világ legszebb hivatása a tűzoltóké, jelképes koccintással ezt a hivatást üdvözölte az ünnep záróakkordjánál.

A központi ünnepség keretében Dr. Pintér Sándor Magyarország Belügyminisztere hosszú időn át végzett kiemelkedő
tevékenysége elismeréseként a Tűzoltóság Napja alkalmából

Tűzoltósági tanácsosi címet adományozott

Gellérfi Attila József tűzoltó főtörzsőrmesternek, a miskolci hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának.

A katasztrófavédelem területén önkéntesen végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérmet adományozott

Golej Szabolcsnak, a Neptun Búvárklub vezetőjének.

Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként

ajándéktárgy elismerésben részesítette

Lukács Zsolt András tűzoltó zászlóst, a gönci katasztrófavédelmi őrs szerparancsnokát.

Főtanácsosi cím elismerésben részesült

Verdes Zsuzsanna, a kazincbarcikai katasztrófavédelmi kirendeltség kiemelt főelőadója.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap