Felbőgtek a motoros fűrészek Ropolypusztán

2015. szeptember 02. 20:00

Tizenkilenc csapat mérte össze motorfűrész-használat terén szerzett ismereteit a Somogy megyei Ropolypusztán, a III. Országos Tűzoltó Favágó Versenyen. Az ország minden pontjáról érkeztek hivatásos tűzoltók, hogy egyéni szerelésben és fadöntésben, valamint a kombinált versenyszámban bizonyítsák ügyességüket.

A klímaváltozás hatására egyre több olyan vihar pusztít Magyarországon, amelyek következtében útra dőlt fák, épületeket megrongált leszakadt ágak eltávolításához riasztják a tűzoltóegységeket. Így a motorfűrészek gyakran felbőgnek hazánkban, és a tűzoltók is rendkívüli ügyességre tesznek szert, mondta köszöntőjében Barkóczi István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója. A zselici dombok és a ropolyi erdőrezervátum ölelésében fekvő tanpályán a STIHL Kft. ügyvezető igazgatója, Bakó Gábor is köszöntötte a résztvevőket, aki biztonságos versengést kívánt a tűzoltóknak és meghívta a három legeredményesebb csapatot a XIV. Országos Fakitermelő Versenysorozat döntőjébe.

A megmérettetést Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg, aki örömtelinek tartotta, hogy a versenyszellem még mindig él a tűzoltókban. A tábornok hozzátette: a csapatok ne ellenfelek legyenek, hanem bajtársak, ugyanakkor a tűzoltói virtus mutatkozzék meg a pályán.

A versenyzők három számban mérték össze erejüket: egyéni szerelésben és fadöntésben, valamint a kombinált számban.

A leggyorsabb versenyzőnek tizennyolc másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy leszerelje, megfordítsa és újra felszerelje a motorfűrész vágószerkezetét. A néhány másodperces folyamat izgalmai a precizitásban rejlenek, hiszen egy apró figyelmetlenség, rossz mozdulat is értékes másodpercveszteséget jelenthet. Az egyéni fadöntésben egy harminc centiméter átmérőjű bükköt kellett kidönteni az indulóknak úgy, hogy a talajtól tizenöt centiméter magasságban kellett vágást készíteni.

A kombinált versenyszám pedig darabolásból, gallyazásból, választékolásból, hasításból és sarangolásból állt, itt mutatkozott meg igazán a jó csapatszellem, a tűzoltók közötti összhang és a rutin. A rajt után a motorfűrész-kezelő levágott egy rönkről egy legalább három centiméter, legfeljebb nyolc centiméter vastag korongot, majd pályára léptek a többiek is. A második rönk gallyazása után a rönköket egyméteres választékokra kellett darabolni, majd félbehasítani és sarangba (farakás) rakni.

A biztonsági előírások betartása minden versenyszámban kiemelt fontosságú volt.


Eredmények:

Egyéni fadöntés:

 

  1. Mozsárik Lajos – Bács-Kiskun MKI, Kecskemét HTP
  2. Vastag Roland – Somogy MKI, Barcs HTP
  3. Káló Norbert – Somogy MKI, Barcs HTP


Egyéni szerelés:

 

  1. Vastag Roland – Somogy MKI (Barcs HTP)
  2. Kmetz Szabolcs – BAZ MKI (Encs HTP)
  3. Molnár Márk – Veszprém MKI


Kombinált versenyszám:

 

  1. BAZ MKI – Miskolc HTP (Pankotai Zoltán, Alberti Tamás, Rózsa Béla, Csáti Szabolcs)
  2. BAZ MKI – Encs HTP (Lukács Zsolt, Kmetz Szabolcs, Jaczenkó Krisztián, Hudák Péter)
  3. Somogy MKI – Barcs HTP (Vastag Roland, Werkmann Norbert, Káló Norbert, Horváth Imre)


Összetett csapatverseny:

 

  1. BAZ MKI – Miskolc HTP
  2. BAZ MKI – Encs HTP
  3. Somogy MKI – Barcs HTP
  4. Csongrád MKI – Szentes HTP
  5. Heves MKI – Gyöngyös HTP
  6. Győr-Moson-Sopron MKI – Mosonmagyaróvár HTP

Szöveg: BM OKF


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap