Szabadidejében is tűzoltó

2014. március 17. 09:55

Nemzeti ünnepünk, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, az államigazgatási és önkormányzati szervezetek tagjai mellett a katasztrófavédelem tizenegy tagja is elismerést vehetett át a belügyminisztertől március 14-én.

A Belügyminisztériumban tartott ünnepi megemlékezés keretén belül szolgálatteljesítés során tanúsított bátor helytállása elismeréseként Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere bátorságért érdemjelet adományozott Kovács Tamás tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának.

Kovács Tamás tűzoltó főtörzsőrmester hivatása mellett, több mint tíz éve tagja a Mezőcsát Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek (Mezőcsát ÖTE), melyben három évig elnök is volt. 2014. január 16-án reggel jelzés érkezett a katasztrófavédelmi igazgatóság megyei ügyeletére, mely szerint egy lakóépületben keletkezett tűz Mezőcsáton a Mátyás úton, amelyben egy fő tartózkodik, illetve vezetékes gáz található az ingatlanon. A káresethez a tiszaújvárosi és a mezőkövesdi hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult II-es kiemelt riasztási fokozat mellett. A jelzést a Mezőcsát ÖTE vezetői is megkapták, akik azonnal intézkedtek az egység riasztásáról. Az elsőnek kiérkező egység a Mezőcsát ÖTE fecskendője volt. Szerparancsnoki beosztásban a Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szabadnapos beosztott tűzoltója, Kovács Tamás tűzoltó főtörzsőrmester irányította a 6 fős beavatkozó állományt, akik a hivatásos egységek kiérkezéséig végrehajtották a közművek kizárását és megkezdték a tűz oltását. A helyszínen tartózkodó tulajdonostól kiderült, hogy egy személy tartózkodik a lakótérben, valamint 2 db 11, 5 kg-os PB gázpalack és 1 db ipari felhasználású hélium (UN 1046) palack található az épületben. A hivatásos egységek kiérkezése után a Mezőcsát ÖTE tovább folytatta a beavatkozást a kárhelyszínen a kapott utasítások alapján. Kovács Tamás tűzoltó főtörzsőrmester és a Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese eközben megkezdte a szomszédos iskola kiürítését, ahonnan 120 diákot, 10 pedagógust, valamint a szomszédos házakból három lakót kellet a társintézmény tornatermébe elhelyezni a beavatkozás idejére, mivel fennállt a gázpalackok robbanásának lehetősége.

Kovács Tamás tűzoltó főtörzsőrmester a beavatkozás során megőrizte hidegvérét és a tanult ismereteket jól kamatoztatva oldotta meg az elé kerülő akadályokat. Higgadtsága és tapasztalata példaértékű munkát jelentett a beavatkozás során. Hivatástudata kiemeli társai közül a négy gyermekes családapát, aki nemcsak szolgálatban, hanem szabadidejében is az emberi életek védelmére, anyagi értékeik mentésére és a természeti környezet megóvására tette fel életét.

Fotó: Csattos Pál-BM

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap