Súlyok alá feküdtek a legerősebb tűzoltók

2013. november 30. 14:32

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület országos tűzoltó fekvenyomó versenyt szervezett Miskolcon, november 29-én. A bajnokság célja az aktív sportolási lehetőségek, az egészséges életmód és az erőfejlesztés népszerűsítése, valamint az országos bajnoki cím eldöntése volt.

A versenyt Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője nyitotta meg, külön köszöntve a verseny női indulóit. Beszédében hangsúlyozta, a rendezvényen elért eredmények az országos bajnokság végeredményéről is döntöttek. A viadalon a versenybíróság elnöki feladatainak ellátását Mészáros László, Magyarország többszörös fekvenyomó világcsúcstartója és világbajnoka vállalta.
 
A bajnokságra tizenkét hivatásos tűzoltó csapat, összesen hatvanhárom fő nevezett az ország megyéiből. A tűzoltó versenyzők kilenc súlycsoportban és sajátsúly kategóriában mérhették össze erejüket. Az utóbbiban indulóknak a saját testsúlyuknak megfelelő súlyt kellett minél többször kinyomniuk. A versenyt a női kategória nyitotta, amelynek mezőnye jóval erősebbnek bizonyult az előző évekéhez képest. Rövid szünetet követően elkezdődtek a 67,5 kilogrammtól +110 kilogrammig besorolt súlycsoportok versenyei, majd a negyven év feletti, testsúlyhatár nélküli, valamint a sajátsúly kategória megmérettetése.
 
A rendezvény zárásaként dr. Demény Ádám tűzoltó ezredes, a Gazdasági Ellátó Központ igazgatója az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület nevében gratulált az elért eredményekhez. Mint aktív sportoló, köszönetét fejezte ki a parancsnoki támogatásért, a szervezők munkájáért, valamint a versenyzők kitartó helytállásáért. Az igazgató beszédében nagyobb létszámú, hasonló színvonalú versenyek szervezését szorgalmazta a jövőre nézve, amelyet mint mondta, a sportegyesület minden tekintetben támogat.
 
A versenyt végül minden kategóriában az nyerte, aki a legnagyobb súlyt tudta szabályosan kinyomni, kivéve a sajátsúly kategóriát, amelyben az az induló diadalmaskodott, aki a legtöbbször tudta kinyomni a saját testsúlyával megegyező súlyt. Az összes többi kategóriában az azonos kinyomott súly esetén a kisebb testsúlyú versenyző került előrébb a rangsorban. A csapatok helyezései az egyéni helyezési pontokból adódtak össze, amelynek alapján a versenyt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata nyerte. Második helyezést ért el a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata, míg harmadik helyen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata végzett.

Szöveg: BM OKF

Fotó: BAZ MKI


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap