Borsod-Abaúj-Zemplén megyei az "Év tűzoltója"

2013. április 26. 00:00

Rendőrség és a Tűzoltóság Napja alkalmából rendeztek miniszteri ünnepséget április 26-án a Belügyminisztériumban. A két szervezet Szent Györgyöt, illetve Szent Flóriánt választotta védőszentté, így minden év tavaszán megemlékeznek arról, hogy nem foglalkozást, hanem hivatást választottak azok, akik e szervezetek valamelyikében teljesítenek szolgálatot.

Az ünnepi rendezvényen Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára mondott megnyitó beszédet. Az államtitkár hangsúlyozta, egy társadalom életében kiemelt jelentőséggel bír a biztonság, nemzeti érdek, hogy rend legyen a hazánkban. Ezek megteremtésében és fenntartásában a rendőrségnek és a katasztrófavédelemnek jelentős szerep jut. Ezúttal újra együtt ünnepel e két szervezet, hiszen a szolgálat – amit az állomány tagjai energiát nem kímélve teljesítenek – egymáshoz kapcsolja őket, az állomány tagjai összefogva segítenek a bajbajutottakon is. Készenlétük a nap 24 órájában folyamatos.
 
Éppen ezért is választották a szervezetek azt a két szentet – Szent Györgyöt és Szent Flóriánt – védőszentjükké, akikre a küzdelem és az áldozatok védelme volt jellemző. Akik ma itt vannak, mondta az államtitkár, méltán lehetnek büszkék, mindannyian példaként szolgálnak a szervezetek teljes személyi állományának.
 
Az államtitkár beszédében megemlítette, hogy mind a katasztrófavédelem, mind pedig a rendőrség reagálóképessége javult az utóbbi időben, hiszen mindkét szervezet új, modernebb technikákkal végezheti munkáját. A katasztrófavédelem az új, magyar gyártású járművek mellett új védőruhákat is kapott. Három év alatt a jelenlegi védőruhákat teljes mértékben felváltja majd az új. A rendőrség tavalyi átszervezése nyomán lényegesebb nagyobb a rend hazánkban – tette hozzá. Mind a katasztrófavédelem, mind pedig a rendőrség jobban teljesít, a szervezetek határozottan lépnek fel a közrendért és a biztonságért, teszik ezt összefogva. Mindezekért tisztelet és köszönet illeti a szervezeteknél dolgozókat, az ország rájuk mindig számíthat, hiszen esküjükhöz hűen a hazájukat szolgálják.
 
A köszöntő szavakat ünnepi műsor követte, amelyen a Készenléti Rendőrség Zenekara és a Katasztrófavédelem Központi Zenekara szólaltatott meg egy-egy Brahms-, illetve Kodály-darabot.
 
Ezt követően Pintér Sándor belügyminiszter elismeréseket adott át rendőröknek és tűzoltóknak, majd pohárköszöntőjében emlékeztetett arra, egy évvel ezelőtt elmondta, nehéz év áll mögöttünk, és remélte, hogy a jövő év könnyebb lesz. Azonban – tette hozzá –, ez év, ha lehet, még emberpróbálóbb lett. Megköszönte, hogy mindkét szervezet kiemelkedően teljesített számos nehéz helyzetben, ezek során kiválóra vizsgázott. A belügyminiszter leszögezte, bízik abban, hogy a jövőben is jó színvonalon, együttesen teljesítik majd feladataikat.

 

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül „Az év tűzoltója” miniszteri díjat adományozta és jutalomban részesítette többek között

 

Éliás Attila tűzoltó főtörzsőrmestert, az Encsi Hivatásos Tőzoltóparancsnokság gépjárművezetőjét.

 

Forrás: BM OKF


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap