Hasznos lehet, ha tűzoltó a szomszéd

2012. október 19. 00:00

 
Farkas János tűzoltó törzsőrmester, az Encsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltója este 10 óra után épp lefekvéshez készült otthonában, amikor csöngettek nála. Az ajtón kilépve meglátta, hogy a kapuban az egyik szomszédja áll. A helybeli lakos azért zavarta ilyen későn a tűzoltót, mert a konyhájában tűz ütött ki. Farkas János azonnal felöltözött és sietett is segíteni. A lakáshoz érve látta, hogy odabent sűrű füst gomolyog, és szerencsére már mindenki kimenekült az utcára. A tűzoltó törzsőrmester először értesítette kollégáit, majd rutinszerűen elzárta a gázt és kikapcsolta az áramot, ezt követően bement a lakásba. Odabent a konyhában a páraelszívó, és az edények égtek. Kollégánk a konyhaszekrényben talált egy lábast és a mosogató csap vizével eloltotta az égő tárgyakat, s miután meggyőződött arról, hogy a veszély elhárult, megkezdte a szellőztetést.
A kiérkező tűzoltóknak így már csak az utómunkálatokat kellett elvégezniük, a kiégett páraelszívót és a megégett edényeket kellett a lakásból eltávolítaniuk. Bajtársunk gyors és szakszerű beavatkozásnak hála személyi sérülés nem történt, valamint a nagyobb anyagi kár sem keletkezett.
 
Farkas János tűzoltó törzsőrmestert,szolgálati időn kívül tanúsított hősies magatartásaelismeréseként az október 23-a alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen Lipták Attila tűzoltó ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója tárgyjutalomban és oklevélben részesítette.
 
Széchenyi 2020 Kohéziós Alap