Egy megbízható készülék életet menthet

2021. január 06. 09:55

Szén-monoxid-érzékelő szólalt meg egy edelényi családi házban január 05-én.

A tulajdonos nem tartózkodott otthon, azonban hazaérkezve azt tapasztalta, hogy működésbe lépett a fürdőszobában elhelyezett szén-monoxid-érzékelő. A kazincbarcikai hivatásos tűzoltók gázérzékelő készülékkel méréseket végeztek az épületben és a fürdőszobában lévő gázüzemű fűtőberendezésnél megemelkedett szén-monoxid szintet tapasztaltak. A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően senki sem sérült meg.

A lakosság körében egyre többen tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék a fűtési időszakkal járó veszélyeket az otthonukban, hiszen ilyenkor jellemzően megemelkedik azoknak a tűzeseteknek a száma, amelyek a tüzelő-, fűtőberendezések működésével hozhatóak kapcsolatba. A háztartásban keletkező tüzek mellett gyakoriak a szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő balesetek is, azonban odafigyeléssel mindezek megelőzhetőek!

Azzal, hogy rendszeresen ellenőrizteti kéményseprővel a fűtőberendezéseit és a hozzájuk tartozó égéstermék elvezetőt, csak a készülékhez javasolt, jó minőségű tüzelővel fűt, elegendő levegőt biztosít az égéshez és nem halmoz fel gyúlékony anyagokat a fűtőberendezés közelében, már megtette az alapvető lépéseket saját és családja biztonsága érdekében!

A statisztikák azt mutatják, hogy egyre többen használnak az otthonukban füst- és szén-monoxid-érzékelőt, amelyek nagyban hozzájárulnak a tüzesetek és szén-monoxid-szivárgások korai észleléséhez. Ha teheti, használjon Ön is otthonában ilyen készülékeket, hiszen ezekkel tovább csökkentheti a sérülések kockázatát és az anyagi károk mértékét.

A hatóság által bevizsgált és megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája („pozitív lista”)

https://katasztrofavedelem.hu//application/uploads/documents/2020-12/73229.pdf

A hatóság által bevizsgált és nem megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listája („negatív lista”)

https://katasztrofavedelem.hu//application/uploads/documents/2020-12/73228.pdf

fotó: illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap