A 27. hét jelentősebb káresetei

2020. július 06. 14:26

Az elmúlt héten a megye tűzoltóit 223 alkalommal riasztották, amiből 121 műszaki mentés volt.

Negyvenhat helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak a viharos időjárással kapcsolatban június 29-én. Vízszivattyúzást nyolc alkalommal végeztek az egységek, lehasadt faágak és kidőlt fák eltávolításánál pedig harmincegy esetben dolgoztak a hivatásos tűzoltók. Elsősorban a sátoraljaújhelyi és a sárospataki térséget érintették az események. A hivatásos egységek mellett a sárospataki és az abaújlaki önkéntes tűzoltó egyesület, valamint a kékedi önkéntes mentőszervezet avatkozott be.

Egy ötszintes állványszerkezet második emeletén lett rosszul az egyik ott dolgozó munkás Kazincbarcikán, az Építők útján június 30-án. A helyi hivatásos tűzoltók az eszméleténél lévő férfi mentését gépezetes tolólétra segítségével végezték el, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

Kidöntött egy villanyoszlopot, kigyulladt és kiégett egy kombájn Vámosújfalunál, a 37-es főút közelében július 1-jén. A tüzet, amelyben öthektárnyi lábon álló árpa is odaveszett, a sátoraljaújhelyi és a tolcsvai hivatásos tűzoltók oltották el. Az eset során senki sem sérült meg.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében harmincnyolc alkalommal avatkoztak be a tűzoltók az időjárással összefüggő események miatt július 03-án. Felgyülemlett csapadékvizet huszonkilenc esetben távolítottak el a tűzoltók, emellett útra dőlt fák is adtak munkát az egységeknek. Tokajban, a Kodály Zoltán és a Tokaji Ferenc utcában, egy-egy ingatlanból szivattyúzták ki az esővizet a szerencsi hivatásos tűzoltók. Sátoraljaújhelyen, a Bem utcában és a 700 éves téren, hasonló munkát végeztek a helyi egységek. Encsen, a Fő úton, egy családi ház pincéjéből körülbelül húsz, Forrón, a Fő úton, egy telephelyi épületből mintegy hatszáz köbméternyi vizet távolították el az encsi hivatásos tűzoltók. Kurityánban, a Kossuth Lajos úton egy családi ház pincéjében gyülemlett fel a víz, ott a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók dolgoztak. Mezőkövesden több garázst, pincét és udvart is elöntött az eső. A mezőkövesdi a mezőcsáti, valamint a füzesabonyi hivatásos tűzoltók mellett, a szihalmi és a szomolyai önkéntes tűzoltók is részt vettek a munkálatokban. Az események során nem történt sérülés.

Tűz keletkezett egy lakóház kamrahelyiségében Ózdon, a Mogyorós völgyben pénteken éjszaka. A tüzet, amely az épület tetőszerkezetét is megrongálta, az ózdi hivatásos tűzoltók oltották el két vízsugárral. Az egységek átvizsgálták a házat, az eset során nem történt sérülés. A tűz miatt az ingatlan lakhatatlanná vált, a lakók elhelyezésében rokonaik segítettek.

Kamionnal ütközött egy személygépkocsi a 26-os számú főúton, Vadna külterületén július 04-én. A kazincbarcikai hivatásos tűzoltók áramtalanították a személyautót és feszítővágó, valamint feszítőhenger segítségével kiszabadították a jármű két utasát. A mentők mind a két embert kórházba szállították.

Fotó: illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap