Közlemény


Estétől komoly havazás nehezítheti a közlekedést

Kezdetben a Dunántúlon, vasárnaptól a Dél-Alföldön is erős havazásra kell számítani

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombat este a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéiben kezdődik havazás, ami éjszaka az egész Dunántúlra, illetve az ország középső és a déli megyéire is átterjed.

Holnap estig a Dunántúl nyugati és déli részén 15 centimétert meghaladó hóréteg alakulhat ki, a Dunántúl többi részén és a Dél-Alföldön 5-15 centiméter várható. A főváros környékén néhány centiméternyi csapadék hullhat. A havazást helyenként erős szél is kísérheti, a legerősebb széllökések elérhetik a 70 kilométer/órát.A téliesre fordult időjárásra tekintettel csak megtankolt és a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Elengedhetetlen a téligumi, a hólánc és a megfelelő fagyálló folyadék is. Indulás előtt készítsenek az autóba meleg takarót és folyadékot. Még indulás előtt  tájékozódjanak az útviszonyokról és az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról. Tanácsos feltöltött mobiltelefonnal útnak indulni.

Szlovéniában szintén komoly havazás várható, az ottani hatóságok jelzése szerint szombatról vasárnapra virradó éjszaka. Az autópályákon fennakadások fordulhatnak elő, helyenként forgalomkorlátozásra kerülhet sor, ezért arra kérjük a teherautóval, illetve kamionnal közlekedőket, hogy útjukat még szombat este előtt fejezzék be.

Kérjük, hogy a téli időjárással kapcsolatban kísérje figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Az időjárási előrejelzéseket nyomon követheti az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a http://met.hu/ címen. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/-n olvashat. Kérjük figyeljék közleményeinket.

Lehűlés, havazás és szél várható az elkövetkezendő napokban

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnaptól erős lehűlés várható az országban, hideg, szeles idő és több helyen havazás kíséretében. A legtöbb hó a Dunántúl déli-délnyugati részén várható, ott 10-15 centiméter vastag hóréteg is kialakulhat, de akár ennél több is hullhat a térségben.

A jelenlegi számítások alapján másutt 10 centiméternél kevesebb hó eshet, a főváros térségében, az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön legfeljebb néhány centiméter várható. Hétfőtől már csökken a felhőzet, a későbbi napok során inkább lokális hózáporok kialakulására van esély.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet vasárnap -1 és -6 Celsius-fok között alakul, kedden és szerdán -6 és -11 Celsius-fok között várható, sőt a derült, havas területeken akár -15 Celsius-fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti +2 és -2 Celsius-fokról szerdára -2, -7 Celsius-fok közé csökken.

Vasárnap és hétfőn délelőtt viharos (45-70 kilométer/órás) lesz az északi, északkeleti szél, amely elsősorban a hóesés által érintett dunántúli tájakon, valamint a Tiszántúl déli felében okozhat hófúvást. Az útba indulók feltétlenül tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

Kérjük, hogy a téli időjárással kapcsolatban kísérje figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Az időjárási előrejelzéseket nyomon követheti az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a http://met.hu/ címen. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/-n olvashat. Kérjük figyeljék közleményeinket!

 

 

TŰZOLTÓNAP

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Szerencsi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság 2011. május 7-én (szombaton) Flórián-nap és a Szerencsi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság megalapításának 110. évfordulója alkalmából megyei tűzoltónapot rendez Szerencs városában.


KATASZTRÓFAVÉDELMI KOMMUNIKÁCIÓS TESZTGYAKORLAT

GYAKORLAT! Pusztító vihar lesz szerdán Völgyzugolyban és a Helm-szurdokban - országos riasztást ad ki a katasztrófavédelem.

A hír igaz, országos katasztrófariasztást ad ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság 2011. május 18-án (szerdán). Tekintettel arra, hogy ez a riasztás csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek, nem magyarországi, hanem fiktív helyszínre fog vonatkozni, J. R. R. Tolkien: A Gyûrûk Ura címû mûve alapján.
Elsõsorban azért alkalmazzuk a Gyûrûk Ura címû könyvbõl, valamint annak filmváltozatából származó földrajzi neveket, mert a magyar ifjúság szinte egésze jól ismeri azokat, így a fiatalok segítségünkre lehetnek szüleik tájékoztatásában.  A fõigazgatóság szervezésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság, a közszolgálati médiaszolgáltatók – a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda –, valamint a TV2 vesznek részt a tesztgyakorlatban. A gyakorlat a médiatörvény rendelkezésein alapul, miszerint a katasztrófavédelem a lakosság tájékoztatása érdekében két órán belül vagy azonnal kihirdetendõ közérdekû közleményt ad ki a médiaszolgáltatók útján. A gyakorlat során ennek megfelelõen a médiaszolgáltatók tesztelik a törvényben a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat és valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket tesznek közzé.  A kommunikációs gyakorlat célja, hogy a lakosság is megismerhesse a katasztrófák esetén történõ riasztás és tájékoztatás új formáját.  Így jelentõsen csökkenthetõ annak kockázata, hogy például egy hirtelen jött, valódi, pusztító vihar vagy más katasztrófa személyi sérüléseket, komoly anyagi károkat okozzon.
 

Hasmenéses járvány: hazánk továbbra is fertõzésmentes

Hazánk továbbra is fertõzésmentes, a laboratóriumi vizsgálatok nem igazoltak összefüggést a németországi járvánnyal

Hazánk továbbra is fertõzésmentes, a laboratóriumi vizsgálatok nem igazoltak összefüggést a németországi járvánnyal – errõl tájékoztatta az Országos Tisztifõorvosi Hivatal részérõl dr. Szabó Enikõ helyettes országos tisztifõorvos a sajtó képviselõit. Az országos tisztifõorvos körlevelének megfelelõen az egészségügyi szolgáltatók kiemelt figyelemmel kísérik a németországi járvánnyal összefüggésbe hozható esetek diagnosztikáját. Az Országos Epidemiológiai Központban 12 beteg vizsgálata történt meg eddig, valamennyi negatív eredménnyel zárult.
Az ECDC (Európai Betegségmegelõzési és Járványügyi Központ) honlapján közzétette az eddigi megbetegedési adatokat. Ezek szerint a legtöbb E-coli 0104 által okozott megbetegedést (796 eset) Németországban regisztráltak. Itt a legmagasabb a HUS, azaz a hemolitikus urémiás szindrómában szenvedõk száma is (373 eset). Dániában, Svédországban, Hollandiában, Ausztriában, Franciaországban, Norvégiában, Svájcban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és az USA-ban is felbukkant már a betegség. Németországban 9, Svédországban egy beteg halt meg. (2011. május 31. 18.00 óráig jelentett esetek.) Az anamnézis felvétele során minden eset összefüggésbe volt hozható németországbeli érintettséggel.
Dr Szabó Enikõ felhívta arra a figyelmet: a Németországban elõforduló hasmenéses megbetegedések miatt nincs szükség az utazások elhalasztására. A megelõzés érdekében ugyanakkor nagyon fontos, hogy az utazók fokozottan betartsák az általános higiénés szabályokat: elengedhetetlen a gyakori kézmosás, (WC használat, illetve zsúfolt helyen való tartózkodás után feltétlenül). Amennyiben folyóvízben történõ kézmosásra nincsen mód, baktericid (baktériumölõ) hatású kéztörlõkendõ használata javasolható.
A zöldségeket párolva tanácsos elfogyasztani, hiszen a megfelelõen hõkezelt élelmiszerekben a baktériumok elpusztulnak. Ugyanilyen fontos, hogy a konyhatechnológia során használt edényeket, késeket, tálcákat stb. is rendszeresen elmossuk. A nyers gyümölcsöt mindig mossuk meg folyóvízben, és ha lehet, hámozzuk is meg fogyasztás elõtt.
A témában további hasznos információ az ÁNTSZ (www.antsz.hu), valamint az Országos Epidemiológiai Központ (www.oek.hu) honlapján található.
 
 

ÁNTSZ Kommunikációs Fõosztály


HŐSÉGRIADÓ!

III. fokú hőségriadót ad ki az országos tisztifőorvos.

 

 

Az országos tisztifőorvos III. fokú hőségriadót ad ki július 8. péntek 8.00 órától július 11. hétfő éjfélig. Ezeken a napokon a napi átlag hőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől már az éjszakai hőmérséklet is határozottan emelkedik, délután pedig helyenként a 35 fokot is elérheti a legmagasabb nappali hőmérséklet. Pénteken a középhőmérséklet az északkeleti országrész kivételével 25-26 fok körül várható. A hétvégén és hétfőn azonban már jellemzően 27 fok feletti középhőmérséklet várható. Főként az Alföldön és a dél-dunántúli régióban lehet 3 egymást követő napon 27 fok feletti középhőmérséklet. Az enyhülés kedden érkezhet meg Nyugat-Dunántúl felől.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

július 08. péntek:         hajnalban 15, 20oC                 napközben 30, 35oC
július 09. szombat:      hajnalban 16, 21oC                 napközben 31, 35oC
július 10. vasárnap:     hajnalban 16, 21oC                 napközben 32, 36oC
július 11. hétfő:            hajnalban 17, 22oC                 napközben 29, 35oC
július 12. kedd:             hajnalban 15,20 oC                 napközben 28,33 oC
 
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.
 
További információk:
 
www.katasztrofavedelem.hu
 
Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat.

 

 


 

HŐSÉGRIADÓ!

II. és III. fokú hőségriadót ad ki az országos tisztifőorvos.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Magyarországon 2011. 08. 23.-tól, 08. 24.-ig a várható napi középhőmérséklet eléri a 25 C fokot, majd 08. 24.-26. között a 27 C fokot, sőt, akár a feletti értéket is.

Ennek alapján, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet szakmai ajánlásait is figyelembe véve,

az ország egész területére
08. 23.-n 00.00-tól, 08. 23.-n 24.00-ig II. fokú,
08. 24.-n 00.00-tól, 08. 26.-n 24.00-ig III. fokú hőségriasztást adok ki.

Tűzveszélyes "repülő kívánságlámpások"

Azonnali hatállyal kivonják a forgalomból a rendezvényeken használt „repülő kívánságlámpásokat”


 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ideiglenes intézkedésként azonnali hatállyal elrendelte a Magyarország területén forgalmazott, nyílt lángot használó, emberi irányítás nélküli, hőlégballonként működő „repülő kívánságlámpások” forgalomból való kivonását és visszahívását.
 
A BM OKF megállapította, hogy a termék használata sérti a 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelettel közzétett Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltakat, amely szerint a szabadban tüzet gyújtani csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelenthessen. A szabadban tüzet nem szabad őrizetlenül hagyni, veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.
 
A termék a kialakításából következően a földtől eltávolodva, felemelkedés után teljes mértékben ellenőrizhetetlenné válik. A ballon a repülés során bármikor épületek tetejébe, száraz növényzetbe vagy egyéb gyúlékony anyagba ütközhet, a benne lévő nyílt láng azokat meggyújthatja, ezért tűzvédelmi szempontból komoly veszélyt jelent. A tiltó végzést indokolttá teszi az is, hogy Magyarország területén jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben.
 
A BM OKF a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény alapján hivatalból köteles megtenni azt az intézkedést, amelynek hiánya elháríthatatlan kárral vagy veszéllyel járna. Tekintettel arra, hogy a megjelölt termék használata tűzvédelmi szempontból komoly veszélyt jelent, az intézkedés szükségszerű és indokolt.
 

 


 

Fontos tudnivalók a tűzijátékokról

Idén megújult a polgári célú pirotechnikai tevékenységről szóló jogszabály, amely már szeptember 1-től hatályos. A módosítások az utóbbi évek tapasztalatainak figyelembe vételével születtek meg, a szabályok ezeknek az eszközöknek a biztonságosabb felhasználását szolgálják.

 
Változott a pirotechnikai termékek osztályozása, az új szabályozás kockázattól és a zajszinttől függően négy kategóriát különböztet meg, amelyekből az első három kategória kerülhet magánszemélyek birtokába.
 
1. pirotechnikai osztályba tartozó termék nagyon alacsony kockázatot jelentő és elhanyagolható zajt okoz, azt behatárolt területen való használatra szánták.
2. pirotechnikai osztályba az alacsony kockázatot jelentő, alacsony zajszintűnek számító termékek tartoznak, amelyeket a szabadban lévő, behatárolt területen való használatra szántak.
A 3. pirotechnikai osztályba a közepes kockázatot jelentő, a szabadban lévő, nagy nyílt területen felhasználható termékeket sorolták, az ezek használatakor keletkező zaj szintje sem ártalmas az emberi egészségre.

Módosult azok köre is, akik az egyes kategóriába sorolt termékeket engedély nélkül megvásárolhatják. A 2. kategóriájú termékeket már a 16 évet betöltött személyek is megvehetik, korábban ezt csak a 18 év felettiek tehették meg. A 14. életévüket betöltött személyek ezután is csak az 1-es kategóriába tartozó termékeket vásárolhatják meg.
 
A módosított jogszabály a tárolt mennyiség hatóanyagtartalmát illetően is megengedőbb, hiszen a korábban meghatározott 1 kilogrammos mennyiség bruttó érték volt, jelenleg pedig nettó értékről beszélhetünk.
 
A termékek felhasználására, tárolására vonatkozó pontos és részletes útmutatót a mellékelt összefoglalóban találják. A szabályok betartása valamennyi magánszemély számára kötelező, ezek megszegése szabálysértésnek minősül.

25 dolog amit tudni kell a biztonságos tűzijátékról 2011-ben


Forrás: BM OKF
 

KÖZLEMÉNY

Viharelőrejelzés


Az Országos Meteorológiai Szolgálat által adott előrejelzés és tájékoztatás alapján a katasztrófa-védelem felhívja a lakosság figyelmét a mai napon és a hétvégén várható viharos időjárásra.

A Nyugat-Európában 100 km/h fölötti széllökéseket okozó viharciklon középpontja jelenleg a Balti-tenger fölött található. A mai napon a ciklon Lengyelország, majd Ukrajna fölé helyeződik, és jelentősen gyengül. Magyarország fölött a ciklonhoz kapcsolódó markáns hidegfront vonul át, ennek hatására pénteken a hajnali órákban a Dunántúl északi felén, a délelőtti óráktól már a Dunántúl legnagyobb részén, illetve a Duna-Tisza-közén is sokfelé viharossá, 65-85 km/h fo-kozódik az északnyugati szél. A déli óráktól elsősorban az Észak-Dunántúlon 90-95 km/h körü-li széllökésekre is kell felkészülni.

Szombaton hajnalban a Dunántúlon még 60-75 km/h közötti széllökések kísérik az északnyuga-ti, északi szelet, majd a délelőtti átmeneti mérséklődést követően a déli, kora délutáni órákban újra 55-60 km/h-re erősödhet a szél. Az esti órákra mindenütt gyengül a légmozgás. Az esti, késő esti órákban egy melegfront érkezik északnyugat felől, hatására az ország középső részén néhány cm-es hótakaró kialakulása valószínű.

A hivatásos katasztrófavédelmi szervek, együttműködve az áramszolgáltatókkal felkészültek a várható viharkárokra, a távvezetékek sérülése esetén várható esetleges áramkimaradások elhárí-tására. Amennyiben a várható helyzet azt indokolja a médiatörvény vonatkozó részének megfele-lően a katasztrófavédelem a közszolgálati, a jelentős befolyásoló erejű és közösségi médiaszol-gáltatókon keresztül értesíti a lakosságot.

A mai napon Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 136 tűzoltó teljesít szolgálatot, 20 gépjár-műfecskendő és 24 különleges szer áll készenlétben. Amennyiben a bejelentések, illetve a ri-asztások száma jelentősen megnő, az eszközök átcsoportosítása azonnal megtörténhet.

A szélvihar esetén követendő magatartási szabályok megtalálhatók a BM Országos Katasztrófa-védelmi Főigazgatóság honlapján, az alábbi linken:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_szelvihar


Miskolc, 2012. január 6.


Rinyu Zsuzsanna tű. hadnagy
megyei katasztrófavédelmi szóvivő

 

 


 

 

A katasztrófavédelem közleménye

A meteorológiai előrejelzések szerint szombat estig Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében többfelé 30 cm-t meghaladó hó hullhat. Ugyanezekben a megyékben és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében erős hófúvásra is számítani lehet a holnap reggeli óráktól. A meteorológiai előrejelzések szerint szombat estig Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében többfelé 30 cm-t meghaladó hó hullhat. Ugyanezekben a megyékben és  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében erős hófúvásra is számítani lehet a holnap reggeli óráktól.

Kérünk minden magyar állampolgárt, hogy lehetőség szerint gépkocsival ne induljon útnak ebben a térségben. Aki mégis kénytelen elindulni, fokozott óvatossággal közlekedjen, figyelje a katasztrófavédelem közleményeit, valamint vigyen magával hóláncot, hólapátot és egyéb téli felszerelést, melyekről a  http://www.katasztrofavedelem.hu honlapon tájékozódhat. Hóvihar közeledtekor álljon meg az első településen és maradjon ott a vihar végéig!

Aki mégis bajba kerül, hívja a 105 vagy 112 segélyhívót. Minden esetben közölje, hogy történt-e személyi sérülés és mi a pontos tartózkodási helye!

A katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők és a közútkezelő egységei készen állnak a szükséges beavatkozásokra!

 

 

 


 

 

 

Méhraj befogó méhészek

A nyár beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és egyre több időt töltünk a szabadban. Ilyenkor előfordul, hogy megszokottól eltérő veszélyforrásokkal találjuk szemben magunkat. Az egyik ilyen veszélyt az olyan rovarok jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem komolyabb szövődményeket is okozhat.


Magyarországon két olyan elterjedt rovarcsoport (darazsak, méhek) él, amelyek csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár. A csípésükre hazánkban az emberek 2-3 százaléka túlérzékeny, 97 százalékuknál csak helyi reakció mutatkozik.
 
A felsorolt rovarok általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy lehet elkerülni, ha elkerüljük a fészküket és a lehető legkevésbé ingereljük őket. Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljük meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjunk szakembert.


Borsod-Abaúj-Zemplén megyei méhészek elérhetőségei:

 

 

Holló Róbert Domaháza 70/3321365
Laczkovics Lajos Ózd 30/2865469
Jéney Zoltán Uppony 30/5998786
Kovács Lajos Kazincbarcika 30/2155716
Budai István Kazincbarcika 30/4238868
Nagy Tibor Edelény 70/3871008
Horváth Ferenc Szendrő 70/2463347
Gyurkovics József Miskolc 30/2837660
Kriván Balázs Miskolc 20/4309190
Sály József Harsány 20/2322767
Farkas János Mezőkövesd, Bogács 30/6351257
Bakti Péter Szerencs 20/4721002
Molnár Gergely Vizsoly 70/5007860
Obráz Zsolt Sátoraljaújhely 30/9073089
Baranyi József Sárospatak 30/6803724
Csizmadia György Tiszalúc 20/4315343
Fónagy István Csaba Tiszalúc 30/4091216
Dócs Tibor Cigánd 47/334-153

 

 

 

A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal.

 

 

A darazsak és a méhek csípése allergiás tüneteket okozhat, rossz esetben tragikus kimenetelű is lehet. A szervezetbe jutó méreganyag heves helyi tüneteket (bőrpír, duzzanat, viszketés, bevérzés, sejt- és szövetelhalás), görcsöket, légzésbénulást, ájulást idézhet elő. A sérült életveszélyes állapotba is kerülhet.
 
További információkat találnak az ízeltlábúak elleni védekezésről az alábbi linkre kattintva.

 

 


 

 

A mustgáz veszélyei

Hasznos információk és tanácsok a mustgáz-mérgezés megelőzésére


A szüret időszakában a rendszeres tájékoztatás ellenére minden évben szed áldozatokat a mérgező mustgáz, azonban a mérgezés megfelelő körültekintéssel elkerülhető.
 
A mustgáz valójában szén-dioxid, színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz, amely a természetben is gyakori, a levegő állandó alkotóeleme. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik (pl. amikor „forr” a must): a cukor elbomlik, belőle etil-alkohol és szén-dioxid, más néven mustgáz lesz.
 
Ez az enyhén savanykás ízű gáz nem keverendő össze a szén-monoxiddal. Másfélszer olyan nehéz, mint a levegő, tehát a mélyebb területeken, például pincékben összegyűlik, a levegőt kiszorítja és ezáltal oxigénhiányos állapotot teremt! Ha valaki ilyen helyen tartózkodik, akár életét is vesztheti.
 
A szén-dioxidnak nem az az egyetlen veszélyeztető hatása, hogy kiszorítja az oxigént a zárt helyiségből és az oxigénhiány miatt beáll a halál, hanem toxikus vegyületként – megfelelő koncentrációban – fontos életfolyamatokat befolyásol. Hatással van a központi idegrendszerre, ennek jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar, melynek következtében előfordulhat, hogy az ember nem lesz képes elhagyni a pincét.
 
 
Megelőzés
 
Magyarországon évente 40-50 alkalommal riasztják mustgáz-mérgezéshez a tűzoltókat, az esetek körülbelül felénél viszont már nem tudnak segíteni, mert nagyon gyorsan bekövetkezik a mérgezés, az eszméletvesztés és a halál. Megfelelő szellőzés kialakításával, valamint a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. A nagy borászati üzemekben ritka az ilyen jellegű baleset, mivel biztonsági berendezésekkel is fel vannak szerelve. Ugyanakkor egyszerűen meg is előzhető a baj, könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz, például gázérzékelővel vagy egy meggyújtott gyertya segítségével. A meggyújtott gyertyát térdmagasságban tartva (vagy pálcára szerelve) kell lemenni a pincébe és leérve térdmagasságban elhelyezni. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul a vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget!
 
 
Mi a teendő, ha megtörtént a baj?
 
Gyakori probléma, hogy sokan megfelelő védelem nélkül próbálnak az összeesett, ájult emberek segítségére sietni, és segítségnyújtás közben maguk is belélegzik a veszélyes gázt. Így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni! Minél hamarabb riassza viszont a tűzoltókat a 105-ös segélyhívó számon, mivel a mustgáz-mérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék segítségével kimenteni a pincékből.

 


 

Közeleg a fűtési szezon – hasznos tanácsok a tűzesetek és szén-monoxid mérgezések megelőzésére

Lassan beköszönt az ősz és az időjárás hűvösebbre fordulásával megkezdődik a fűtési szezon is. Ebben az időszakban az ismételt figyelemfelhívások ellenére emelkedik a tüzelő- és fűtőberendezések meghibásodásából, vagy azok nem rendeltetésszerű használatából adódó tűzesetek és kéménytüzek száma, és mint „csendes gyilkos”, a szén-monoxid is minden évben szedi áldozatait. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel megelőzhető a tragédia.

 
A lakásokban, helyiségekben csak olyan fűtési rendszer létesíthető, illetőleg használható, amely rendeltetésszerű működése során nem okoz tüzet vagy robbanást. Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő- és fűtőberendezést használjon, a gyártó által ajánlott tüzelőanyaggal. A tüzelőanyaggal üzemelő fűtőberendezés használatakor győződjön meg arról, hogy az állandó szellőzés megoldott!
A hibásan üzemelő gázkazán, a rosszul működő kémény szénmonoxid-mérgezést eredményezhet. Ennek megelőzésére szénmonoxid-érzékelő vásárlását javasoljuk, amely a szénmonoxid-koncentráció emelkedése esetén hangjelzéssel figyelmeztet a veszélyre. A termékek köre meglehetősen széles, ezért tanácstalanság esetén szakember segítségét kikérve célszerű választani.

A gázfogyasztó berendezések üzemképes, biztonságos állapotban tartása a tulajdonos felelőssége, aki köteles gondoskodni a berendezés szakember általi műszaki felülvizsgálatáról. Azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltesse folyamatosan zárt térben! A helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egy-másfél óránként szellőztetni kell a helyiséget, ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak. Rendszeresen ellenőriztesse szakemberrel a tűzveszélyes folyadékkal (olajjal) üzemelő fűtőkészüléket is, a berendezés közelében ne tároljon fűtőanyagot, illetve azt csak kihűlt állapotú fűtőberendezésbe töltse. A tartalék folyékony tüzelőanyagot megfelelően lezárva és jól szellőztetett helyiségben tárolja, lehetőleg a házon kívül.
A szilárd tüzelőanyaggal (fa, szén, szalma, stb.) üzemelő tüzelő- és fűtőberendezést csak szilárd tüzelő- vagy engedélyezett anyaggal gyújtsa be és üzemeltesse. Az ilyen berendezés közelébe ne tegyen éghető anyagot, a kipattanó szikra felfogására fémből készült és vízzel töltött szerkezetet használjon! A tüzelőberendezés ajtóit állandóan tartsa csukva, a berendezés tisztítását csak akkor végezze, amikor az már lehűlt. Lehetőleg csak kihűlt hamut és salakot ürítsen fémkonténerbe. Forró hamut tilos üríteni épületben vagy annak közvetlen közelében, illetve olyan helyen, ahol az tüzet okozhat.

A kéménytüzek leggyakoribb oka a kéményben lerakódott korom meggyulladása, amelyet az intenzív fűtés és az alacsony külső hőmérséklet által eredményezett huzathatás okoz. A legtöbb kormot a szén- és fatüzelés termeli, ezért az ilyen fajta kéményeket évente sepertetni kell. A kémény használaton kívüli bekötő- és tisztító nyílását nem éghető anyaggal hézagmentesen lezárva kell tartani, ne tömítse el a régi nyílászárókat és ne takarja el a szellőzőket!
A gázüzemű berendezések égéstermék elvezetőit évente, szilárd és vegyes tüzelésű berendezéseknél félévente ellenőrzik a szakemberek. Amennyiben a szolgáltató a felülvizsgálatot nem tudja elvégezni, vagy a feltárt hiányosságokat az üzemeltető nem szünteti meg, tűzvédelmi bírság szabható ki. Saját biztonsága érdekében tegye lehetővé az ellenőrzést, engedje be a kéményseprőt! Házilagosan soha ne végezzen kémény kiégetést!
Amennyiben mégis tüzet fog a kémény, távolítson el minden éghető berendezési tárgyat a kályha vagy kandalló közeléből, csökkentse a kéményhuzatot a nyílászárók zárva tartásával és hívja a tűzoltókat a 105-ös telefonszámon, vagy a 112-es egységes segélyhívón.
 
Odafigyeléssel, az egyszerű szabályok betartásával megelőzhető a baj!
További információkért forduljanak a hivatásos tűzoltóparancsnokságokhoz vagy katasztrófavédelmi kirendeltségekhez.

 

 

 


Figyelemfelhívás - tűzhelyen felejtett étel okozta tűzesetek megelőzése

Az elmúlt hetekben több olyan riasztást kaptunk, amikor többszintes épületekben, társasházakban található lakásokból dőlő sűrű füst miatt hívták a tűzoltókat. Az esetek többségében kiderült, hogy a tűzhelyen felejtett étel okozta a riadalmat és szerencsére sérülés, komolyabb kár nem keletkezett. A hasonló esetek megelőzése érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

 
A konyha sokféle veszély forrása, a főzés, mint tűzveszélyes tevékenység végzése közben érdemes fokozottan odafigyelnünk. A tűzhelyen felejtett étel túlhevül és meggyulladhat, lángra lobbantva először a tűzhely közelében található éghető anyagokat (konyharuha, műanyag eszközök, stb.), majd a lakás többi részét is. További probléma, hogy a tűz az elhanyagolt, tisztítatlan, nem tűzszakaszolt gépészeti aknákon továbbterjedhet, komoly károkat okozva a környező lakásokban is. Ezért soha ne hagyjunk ételt a tűzhelyen felügyelet nélkül, ha elhagyjuk a lakást, szüneteltessük a főzést is!
 
Ha mégis meggyulladt az étel, a zsiradék vagy olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani! A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből. Az égő olaj apró cseppekre bomlik, ami így lángokkal borítja be az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat! Ilyenkor a legfontosabb, hogy az ételt nem éghető anyagú fedővel takarjuk le, így az égés oxigén hiányában azonnal megszűnik, és zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet.
 
Célszerű, ha a konyhában készenlétben tartunk egy tűzoltó készüléket, amellyel a konyhában keletkező bármilyen tűz biztonsággal eloltható.
 

 


 

Ismételt figyelemfelhívás!

Az elmúlt napokban több olyan tűzeset és káreset történt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, melyek a tüzelő- és fűtőberendezések nem rendeltetésszerű használatára, illetve a kémények nem megfelelő tisztítására vezethetők vissza.

 
Hétfőn Pálházán, szerdán Rudabányán és Sátoraljaújhelyen, csütörtökön Mezőkeresztesen történt kéménytűz, melyek oka a kéményben lerakódott korom meggyulladása volt. Az ilyen tűzeseteket többnyire a karbantartás és tisztítás hiánya okozza, ezért ismételten felhívjuk a figyelmet a szabályok betartására.
A legtöbb kormot a szén- és fatüzelés termeli, ezért az ilyen fajta kéményeket évente sepertetni kell. A gázüzemű berendezések égéstermék elvezetőit évente, szilárd és vegyes tüzelésű berendezéseknél félévente ellenőrzik a szakemberek. Amennyiben a szolgáltató a felülvizsgálatot nem tudja elvégezni, vagy a feltárt hiányosságokat az üzemeltető nem szünteti meg, tűzvédelmi bírság szabható ki. Saját biztonsága érdekében tegye lehetővé az ellenőrzést, engedje be a kéményseprőt! Házilagosan soha ne végezzen kémény kiégetést!
Amennyiben mégis tüzet fog a kémény, távolítson el minden éghető berendezési tárgyat a kályha vagy kandalló közeléből, csökkentse a kéményhuzatot a nyílászárók zárva tartásával és hívja a tűzoltókat a 105-ös telefonszámon, vagy a 112-es egységes segélyhívón.
 
A múlt héten Sátoraljaújhelyen tíz személy szenvedett szénmonoxid-mérgezést, tegnap pedig egy miskolci társasházi lakáshoz riasztották a tűzoltókat, ahol mérgezés gyanúja merült fel. Szerencsére mindkét esetben időben érkezett a segítség, de odafigyeléssel, a szabályok betartásával az ilyen esetek megelőzhetők.
A legfontosabb szabály, hogy csak engedélyezett típusú és kifogástalan műszaki állapotú tüzelő- és fűtőberendezések használhatók, a tulajdonosnak pedig gondoskodnia kell a berendezések szakember általi műszaki felülvizsgálatáról. A tüzelőanyaggal üzemelő fűtőberendezés használatakor meg kell győződni arról, hogy az állandó szellőzés megoldott!
A szabálytalan kéménybekötés, a nem megfelelően karbantartott berendezések használata életveszélyes, szénmonoxid-mérgezést eredményezhet! A mérgezés megelőzésére a kiskereskedelmi forgalomban is kapható szénmonoxid-érzékelő vásárlását javasoljuk, amely a gázkoncentráció emelkedése esetén hangjelzéssel figyelmeztet a veszélyre.


További információk ide kattintva olvashatók.


 
 

Módosult az Országos Tűzvédelmi Szabályzat

2012. november 13-án hatályba lép az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot tartalmazó 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet módosítása.

 
Az egyik legfontosabb változás, hogy a jogszabály engedményt tesz a folyosókon tárolt virágokkal szemben. A lakóépületek menekülési útvonalain, közlekedőin éghető anyagok továbbra sem tárolhatók, de a minimális 1,1 méter szélesség, vagy a kiürítéshez szükséges keresztmetszet biztosításával a folyosókon növények elhelyezhetők.
 
A középmagas társasházakat érinti a meglévő száraz felszálló tűzivízvezetékre vonatkozó követelmények módosítása. Egy kísérletsorozat eredményeit figyelembe véve a 6. emelet alatt található száraz tűzivízvezeték nem gyorsítja meg a tűzoltói beavatkozást, így ezentúl az épület 6. szintje alatt nem kell vízkivételi helyet biztosítani, és a 6. emelet feletti szinteken is csupán minden második emeleten.
 
Változás történt a gázüzemű autók parkolásával kapcsolatban is. A cseppfolyós üzemanyaggal működő járművek, autógáz (LPG) üzemű autók, melyek jóváhagyási jellel rendelkeznek, használhatják a mélygarázsokat, ugyanakkor a jelölés nélküli LPG autók továbbra sem parkolhatnak a talajszint alatt, illetve olyan terekben, ahol a gáz megülhet és a parkoló átszellőzése nem biztosított.
 
Az új szabályozásban már megjelenik az úgynevezett „repülő kívánságlámpások” használatának tilalma, mivel ezek a nyílt lánggal üzemelő lámpások a földtől eltávolodva teljes mértékben ellenőrizhetetlenné válnak, így használatuk tűzveszélyes.
 
A szabadtéri rendezvények fogalmát is tisztázza a módosított OTSZ, ennek értelmében az 5000 négyzetméternél nagyobb, épületen kívüli területen megtartott szervezett események esetén beszélünk szabadtéri rendezvényről, ide nem értve a családi eseményekkel kapcsolatos rendezvényeket, valamint a létesítmény működési engedélyével összefüggő rendezvényeket. A rendezvényekre vonatkozó létszámkorlát alapjául ezentúl a terület nagysága szolgál, így tűzvédelmi szempontból könnyebben ellenőrizhető, hogy a vonatkozó előírásokat betartják-e vagy sem.

 
 

Hogyan előzhető meg a szén-monoxid-mérgezés?

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében indított kampány részeként a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság konzultációra invitálta az érintett szervezeteket és intézményeket.

 
A téli időszakban, a fűtési szezon beköszöntével jellemzően emelkedik a tüzelő- és fűtőberendezések meghibásodásából, vagy azok nem rendeltetésszerű használatából adódó, szén-monoxid-mérgezéssel járó esetek száma, amelyek gyakran tragédiával végződnek. Az ilyen esetek megelőzése érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezete, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, illetve a kéményseprő-ipari szolgáltatást végző Termoment Kft. képviselőivel közösen tartott sajtóbeszélgetést.

Ahogy Lipták Attila tűzoltó ezredes, megyei igazgató megnyitójában kiemelte, a szén-monoxid-mérgezéssel járó esetek száma az ismételt figyelemfelhívás ellenére még mindig magas, pedig odafigyeléssel, a szabályok betartásával megelőzhető lenne. Az esetek többségében a nem szabványos tüzelő- és fűtőberendezések használata, illetve nem rendeltetésszerű üzemeltetése felelős az ilyen káresemények bekövetkezéséért, és bár a fűtési szezon kezdete óta szerencsére nem történt halálesettel járó mérgezés megyénkben, de továbbra is a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, hiszen ha a tűzoltóknak kell beavatkozniuk az esetnél, akkor már biztosan megtörtént a baj.

Gelencsér Istvánné, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete képviseletében elmondta, hogy sok a rászoruló, egyre többen kérnek tüzelőanyagot a szervezettől, és sajnos mind többen kénytelenek fűtetlen lakásokban átvészelni a telet. Ezért arra kérte a lakosságot, hogy a szomszédok, ismerősök figyeljenek oda egymásra, így megelőzhetők a tragédiák.
Az Országos Mentőszolgálat részéről Bartha Tamás mentőtiszt, a miskolci mentőállomás vezetője foglalta össze a szén-monoxid élettani hatásait. A tökéletlen égés során keletkező gáz színtelen és szagtalan, ezért nagyon veszélyes, ha valaki nem ismeri fel a tüneteket és későn kér segítséget. A vér hemoglobinjához kötődve oxigénhiányt okoz, kezdeti szakaszban fejfájás, szédülés, hányinger, izomgyengeség jelentkezik, majd súlyosbodnak a tünetek és bekövetkezik az eszméletvesztés, illetve rángógörcs alakulhat ki. Ha a beteg nem kap segítséget, a súlyos oxigénhiány végül agyi károsodáshoz, halálhoz vezethet. A legfontosabb, hogy haladéktalanul kezdjük meg a szellőztetést, menjünk ki a tiszta levegőre és szükség esetén értesítsük a mentőket - hangsúlyozta Bartha Tamás.
A megyei kórház Stroke,Vasculáris és Általános Neurológiai és Toxicológiai Osztály adjunktusa, Dr. Kollár Tibor is a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy a szén-monoxid-mérgezés - bár tipikus tünetei a fejfájás, szédülés és hányinger - sokszor nem klasszikus tünetekkel jelentkezik, és a mérgezett személy alapbetegségei is befolyásolhatják az állapotot. Így például előfordulhat, hogy felső légúti megbetegedés, koncentrációs zavar, nem ritkán részegség tüneteiben jelentkezik a mérgezés, felismerésében pedig a háziorvosoknak is nagy szerepe van.
Pálmai Zsolt, a Termoment Kft. ágazatvezetője azokat a jellegzetes hibákat sorolta fel, amelyek következtében kiakalulhat a szén-monoxid-mérgezés, és nem csak a kályha, de akár a gáztűzhely használata is okozhat mérgezést. Nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a kéményseprőt mindenki engedje be otthonába, és feltétlenül hajtsa végre azokat a szükséges javításokat, amelyeket a szakember előír. A statisztikák szerint az esetek 60 százalékában találnak hiányosságot a kéményseprők, ezek jelentős hányada javítást igénylő hiba. Ugyanakkor talán sokan nem gondolnak arra, hogy a nyílászárók cseréje, utólagos szigetelése, vagy akár a páraelszívók használata is befolyásolhatja az égéstermékek elvezetését, a nem megfelelő szellőztetés miatt pedig kialakulhat a mérgezés. A kereskedelmi forgalomban is kapható szén-monoxid érzékelőkkel kapcsolatban Pálmai Zsolt megjegyezte: ezek a berendezések nem helyettesítik a folyamatos karbantartást és az előírt javítások elvégzését, nem szabad kizárólag az érzékelőkre támaszkodva abban a téves hitben élni, hogy így nem következhet be szén-monoxid-mérgezés. Az érzékelők viszont - minőségtől függően - plusz biztonságot jelenthetnek használóiknak, de csak abban az esetben, ha a berendezés, valamint az égéstermék elvezetése megfelelő, és szakember által rendszeresen felülvizsgált.

A sajtóbeszélgetés végén az újságírók tehették fel kérdéseiket a szakembereknek.


A TIGÁZ DSO Kft. biztonságos földgázhasználattal kapcsolatos tájékoztatója letölthető ide kattintva.

 
 

Az adventi időszak veszélyei

Az adventi időszak alkalmával jellemzően a gyertyagyújtással összefüggő tűzesetek száma emelkedik, ezért a megelőzésére szeretnénk felhívni a figyelmet. Annak érdekében, hogy esélyt se adjunk a lángoknak, érdemes odafigyelni néhány tanácsra.

 
Az ésszerű viselkedés, bizonyos biztonsági rendszabályok kialakítása, illetve tűzoltásra használható eszközök beszerzése, készenlétbe helyezése biztonságot ad, mellyel a nagyobb tüzek kialakulása megelőzhető.
 
Ahogy telnek a hetek, egyre szárazabbak az adventi koszorúk, ugyanakkor a pislákoló gyertyák száma nő.
 
Mire érdemes odafigyelni?
  • Ellenőrizzük a koszorún elhelyezett gyertyák stabil rögzítését!
  • Érdemes tálcát készíteni a gyertyák alá. A koszorút fém tálcán tároljuk!
  • Ne helyezzük el a koszorút éghető anyagokra vagy azok alá. (könyvespolc, abrosz, televízió)!
  • Ne hagyjuk el a lakást, ne feküdjünk le aludni, ne hagyjuk felügyelet nélkül koszorúnkat, amíg gyertyák égnek rajta!
 
Karácsony után a meleg szobában kiszáradó karácsonyfa is egyre tűzveszélyesebbé válik. A tűzesetek megelőzése érdekében a viaszgyertya használatát mellőzzük a karácsonyfán, illetve kellő körültekintéssel helyezzük el a csillagszórókat, úgy, hogy azok, ne érjenek a tűlevelekhez, karácsonyfadíszekhez!
 
Ha mégis kigyullad a karácsonyfa, ne fújkáljuk, legyezzük, mert azzal csak szítjuk a lángokat! Ilyenkor azonnal borítsuk le és dobjunk rá szétnyitott pokrócot! Figyeljünk arra, hogy a fa környezetében ne legyenek könnyen meggyulladó bútorok! Tűzoltásnál figyelni kell az izzósor áramtalanításának fontosságára!
 
A gondoskodásba beletartozik a gyermekek kioktatása is. Magyarázzuk el nekik, hogy a tűz nem játék, veszélyeket rejt magában a nyílt lánggal, csillagszóróval játszadozás a kiszáradt karácsonyfa közelében. Oktassuk ki őket, hogy mi a helyes teendő tűz esetén!