Hírek


Négy önkéntes mentőcsoport szerzett minősítést
2018. október 11. 16:33
Szendrőn és Szalonnán folytatódott a járási önkéntes mentőcsoportok megújító nemzeti minősítő gyakorlata október 11-én.

A Honvédelmi felkészítéssel egybekötött gyakorlaton ezúttal a Bódva völgyi, a Kazinc, az Acél és a Gömör mentőcsoportnak kellett helytállnia. A nagyszabású rendezvényt, amely keretében kihelyezett ülést tartott az Edelény Járási Helyi Védelmi Bizottság, Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató nyitotta meg. Kiemelte a védelmi igazgatási rendszer átalakítása során létrehozott önkéntes mentőszervezetek jelentőségét, felidézve az elmúlt években elvégzett közös feladatokat, amelyeket egy-egy árvízi védekezés során kellett közösen megoldaniuk a hivatásosoknak és önkénteseknek.

A gyakorlat feltétételezése szerint, a legnagyobb vízszintet megközelítő árhullám volt levonulóban a Bódva folyón. A meteorológiai előrejelzések alapján további nagy mennyiségű csapadék volt várható a térségben, ezért Szalonnán és Szendrőn árvízvédelmi munkálatok váltak szükségessé. Szalonna településen egy frissen gyepesített védműszakaszt kellett megerősíteniük az önkénteseknek fóliázással, bordás megtámasztással, homokzsákos magasítással, valamint ellennyomó medence építésével. Szendrőn egy mobil tömlőgátat telepítettek, hogy azzal útját állják a víznek, továbbá helyreállították a folyó depóniáját mintegy kétszáz méteren. A munkálatok mind a három helyszínen vízügyi szakirányítás mellet zajlottak. A mentőcsoportok tevékenyégét a minősítő bizottság megfeleltre értékelte, ezzel az önkéntesek ismét megszerezték nemzeti minősítésüket az alapvető vízkár-elhárítási tevékenység szakterületen.

 

Fotó: Dojcsák Dávid c. tű. szds.


 

Kapcsolódó képek:

Négy önkéntes mentőcsoport szerzett minősítést Négy önkéntes mentőcsoport szerzett minősítést Négy önkéntes mentőcsoport szerzett minősítést
>>> További képek a galériában <<<