Hírek


Árvíz, földrengés, eltűnt személyek…
2017. október 07. 16:02
A Bükk Mentőcsoport tagjai nem unatkoztak a hétvégén, ugyanis újraminősítő gyakorlaton vettek részt október 06-07-én. Több összetett feladat megoldása várta a megjelenteket a két nap alatt, hiszen vízkár-elhárítás, árvízi védekezés, búvár tevékenység, eltűnt személyek felkutatása, vízből mentés során kellett megmutatniuk a tagoknak, hogy képesek arra, amit egy esetleges beavatkozás alkalmával meg kell oldaniuk.

A gyakorlat péntek hajnalban, a mentőcsoport állományának riasztásával vette kezdetét. A jóváhagyott gyakorlatterv alapján a regisztrációt és adategyeztetést követően munkavédelmi oktatáson vettek részt a mentőszervezetek tagjai, majd rendőrségi felvezetéssel elindult a menetoszlop a Mályiba.

A feltételezés szerint a hirtelen lehullott nagymennyiségű csapadék miatt a víztározó vízszintje elérte a kritikus szintet, szükségessé vált vízzáró nyúlgát építése, illetve a gát vízzáróvá tétele, a gátrendszer bordás megerősítése. A település védelme érdekében árvízi védekezési feladatok végrehajtása vált szükségessé.

Az elárasztott terület jelentős része csak vízen volt megközelíthető. Szükségessé vált a bent rekedt személyek ellátása, illetve mentése. Egy férfi a tiltás ellenére csónakázás közben vízbe esett, őt kellett kimenteniük az egységeknek, amit sikeresen megoldottak. A búvároknak is akadt feladatuk, hiszen a védmű be-, illetve leeresztő műtárgya meghibásodott, ami csak a víz alatt volt javítható, búvártechnika alkalmazásával. A szerelés közben egy búvár nem tudott feljutni a víz felszínére, így az ő mentése is szükségessé vált. A merülést biztosító, a bajba került búvár vészjelzéseit továbbította a másik búvár részére, aki sikeresen kimentette segítségre szoruló társát.

 Az erdős területen személy felkutatásra való alkalmasságot bizonyított a csoport, mivel túrázók tűntek el, akiket keresőkutyák segítségével találtak meg.

A szombat reggeli újbóli riasztást követően indultak a nemzeti újraminősítő gyakorlat következő helyszínére, ami Miskolc-Diósgyőr területén volt. Ezúttal is a tábor és a vezetési pont kialakításával indítottak a csapatok, ezt követhették a keresőkutyás és alpintechnikai feladatok. A feltételezés szerint földrengés volt tapasztalható a területen, aminek következtében több személy eltűnt. A terepviszonyok nem könnyítették meg a mentőcsoport dolgát, mivel rendkívül romosodott területen kellett az eltűntek után kutatniuk. Kitartó munkájuk eredménnyel járt, az alapos kutatásnak köszönhetően minden eltűnt személyt sikerült megtalálniuk.

A mentőcsoport tagjai minden helyszínen sikeresen hajtották végre a feltételezett szituációk szerinti feladatokat, így a háromtagú nemzeti minősítő bizottság, Szabó Imre tű. alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, Koós Zoltán tű. alezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, illetve Macz János tű. alezredes, a Tiszaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltség-vezetője, HUNOR tag, az újraminősítő gyakorlatot megfeleltre értékelte. A bizottság munkáját segítették továbbá különböző szakterületek szakértői is az újraminősítés során. Ennek megfelelően a Bükk Mentőcsoport öt évre megkapta a jogosultságot arra, hogy szükség esetén Borsod-Abaúj-Zemplén megye védelme érdekében vízkár-elhárítási, árvízi és vízi mentési, búvár, keresőkutyás, valamint kötéltechnikai tevékenységet végezhessen.

Fotós: Dojcsák Dávid tű. százados; dr. Hudák Andrea tű. alezredes

 

Kapcsolódó képek:

Árvíz, földrengés, eltűnt személyek… Árvíz, földrengés, eltűnt személyek… Árvíz, földrengés, eltűnt személyek…
>>> További képek a galériában <<<